Italija, nekada poznata po porodicama s mnogo dece, danas ima najstariju populaciju u Evropi, navodi se u izvešaju zvanične italijanske statističke službe ISTAT. Stopa rađanja u Italiji pala je ispod kritičnog nivoa od dve bebe po ženi sredinom 1970-ih. Prema poslednjim podacima natalitet u Italiji je neznatno porastao 2006.

Italija, nekada poznata po porodicama s mnogo dece, danas ima najstariju populaciju u Evropi, navodi se u izvešaju zvanične italijanske statističke službe ISTAT. Stopa rađanja u Italiji pala je ispod kritičnog nivoa od dve bebe po ženi sredinom 1970-ih. Prema poslednjim podacima natalitet u Italiji je neznatno porastao 2006. s prosekom 1,35 bebe po majci, dok je godinu dana ranije prosek bio 1,24. Niska stopa rađanja jedan je od glavnih razloga za starenje populacije u Italiji. Na svakih 100 ljudi ispod 15 godina dolazi 141 iznad 65 godina starosti.
Nasuprot Italijanima, stranci koji žive u Italiji imaju skoro dvostruko više dece, u proseku 2,45 po ženi u 2005. U proseku Italijanke dobijaju prvo dete u 31. godini, dok je kod neitalijanki taj prosek 27. Sve starija populacija Italijana stvara probleme za penzioni sistem, dok ekonomisti upozoravaju da bi vlada ili morala podići starosnu granicu za penziju, ili smanjiti isplate kako bi sistem bio održiv. Prema ISTAT u svetu samo Japan ima stariju populaciju od Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari