Kada je jedan pas lutalica ujeo kravu žitelju iz sela Mrtvica u opštini Vladičin Han, sud je naložio da opština plati štetu od 10.000 dinara. Ovo je samo jedan od mnogobrojnih slučajeva gde građani ove opštine u sudskim procesima dobijaju presude za naknadu štete koja treba da se nadomesti sredstvima iz ionako mršavog budžeta ove opštine.

Zabeležen je i slučaj da je jedna žena iz sela Kunova u zgradu SO Vladičin Han došla sa kravljim repom navodeći da će tužiti opštinu zbog napada psa lutalice na njenu kravu, dok je njena komšinica zapretila da će tužiti opštinsku upravu zbog toga što joj je lisica potamanila kokoške.

Sve je više tužbi koje po ovom osnovu stižu na adresu opštinske uprave. Sud u proseku donosi presudu od 10 do 40.000 dinara, a ima i presuda sa većim iznosom, kažu za Danas u opštinskoj upravi u Vladičinom Hanu. Kako bi zaštitili budžet od ovakvih presuda, odbornici su doneli odluku da se ubuduće svi slučajevi napada pasa lutalica procesuiraju kroz lekarsku komisiju koja će davati „stručne navode“ za ustanovljavanje štete koju građani trpe od pasa lutalica, ali i drugih „napadača“. Na strani „napadača“ je i oštro slovo Zakona o zaštiti životinja, pa je jedino rešenje da se u Vladičinom Hanu organizuje služba koja bi na posebnom mestu čuvala pse lutalice, za šta u ovom trenutku, kako kažu u opštinskoj upravi, nema sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari