Do sada je uklonjena gotovo polovina sirijskog hemijskog oružja, saopštila je juče Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW). Još dva kontingenta najopasnijih hemikalija prošle nedelje su natovarena na teretne brodove u luci Latakija, navodi se u saopštenju, čime je ukupno iz Sirije do sada izneto 10 kontingenata hemikalija.

Namera OPCW-a je da do 30 juna ukloni ili uništi kompletne sirijske zalihe hemijskog oružja. Sirijska vlada odobrila je akciju uklanjanja njenog hemijskog oružja prošle godine, nakon što su u napadu hemijskim oružjem u blizini Damaska poginule stotine ljudi.

Sirijske trupe zauzele su čuveni zamak iz doba krstaških ratova, u blizini granice sa Libanom, nakon višednevnih intenzivnih borbi protiv opozicionih trupa, saopštili su tamošnji aktivisti. Kako je za Asošiejted pres (AP) rekao aktivista iz Homsa Bajbares Telavi, sirijske trupe su zamak Krek de Ševalije zauzele juče. Libanska privatna televizija El Majadin TV direktno je prenosila trenutak kada su sirijske trupe postavile sirijsku zastavu na vrhu zamka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari