Japanski politički aktivista uhapšen je nakon što je otkinuo svoj mali prst i poštom ga poslao premijeru Šinzu Abeu, navela je policija. Jošihiro Tanjo izjavio je da je na ovaj način protestovao protiv Abeovog odbijanja da poseti ratni hram, tokom obeležavanja 62.godišnjice japanske predaje u Drugom svetskom ratu.

Japanski politički aktivista uhapšen je nakon što je otkinuo svoj mali prst i poštom ga poslao premijeru Šinzu Abeu, navela je policija. Jošihiro Tanjo izjavio je da je na ovaj način protestovao protiv Abeovog odbijanja da poseti ratni hram, tokom obeležavanja 62.godišnjice japanske predaje u Drugom svetskom ratu. On je dodao da je mislio da njegova poruka neće biti pročitana ukoliko samo pošalje pismo. Jasukuni hram podignut je u znak japanskog ratnog stradanja ali je postao meta kontroverzi jer ga takođe posećuju i ratni kriminalci. Tanjo (54) tereti se za taktiku zaplašivanja jer je poslao svoj otkinut prst sedištu vladajuće Liberalno-demokratske partije, saopštila je policija. Njegov poštanski paket sadržavao je i pismo protesta i DVD sa „grafičkim prikazima“ čoveka koji otkida svoj prst.
Islamabad – Vrhovni sud Pakistana doneo je odluku prema kojoj bivši premijer te zemlje Navaz Šarif koji se nalazi u egzilu može da se vrati u zemlju. Šarif je napustio Pakistan nakon što ga je Pervez Mušaraf svrgnuo s vlasti vojnim pučem 1999. Njegovu kampanju da se vrati u zemlju i učestvuje na izborima analitičari su videli kao izazov za predsednika Mušarafa, koji se suočava sa rastućim političkim pritiskom. Šarifu je izrečena doživotna kazna zatvora i proteran je iz Pakistana nakon puča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari