Partija predsednika Nursulatna Nazarbajeva osvojila je sva mesta u novom parlamentu Kazahstana, navodi se u preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije. Partija Nur Otan dobila je 88 odsto glasova i nijedna druga partija nije prešla barijeru od sedam odsto glasova neophodnih za osvajanje mesta u parlamentu, navodi se u rezultatima.

Partija predsednika Nursulatna Nazarbajeva osvojila je sva mesta u novom parlamentu Kazahstana, navodi se u preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije. Partija Nur Otan dobila je 88 odsto glasova i nijedna druga partija nije prešla barijeru od sedam odsto glasova neophodnih za osvajanje mesta u parlamentu, navodi se u rezultatima. Dve najveće opozicione grupacija u zemlji osudile su rezultate izbora navodeći da su izbore obeležile manipulacije. Nazarbajev vlada Kazahstanom od 1989, u vreme dok je ova zemlja bila sovjetska republika. Međunarodni posmatrači su saopštili da parlamentarni izbori nisu ispunili međunarodne standarde zbog manjka transparentnosti tokom prebrojavanja glasova i visokog cenzusa za ulazak partija u parlament.
Kabul – Privatna avganistanska televizija Tolo emitovala je juče snimak nemačke državljanke juče otete u Kabulu, na kojem ona od vlasti traži da ispune zahtev njenih otmičara i oslobode „nevine zatvorenike“, javljaju agencije. Žena koja se predstavila kao Kristina Majer rekla je da je dobro, zatim je pročitala poruku na lokalnom dijalektu i na engleskom, u kojoj se traži „oslobađanje zatvorenika“. Na snimku oteta Nemica sedi, na glavi ima belu maramu, a pored nje je jedan od otmičara s belim turbanom i pokrivenog lica. Otmičar je ponovio da za „Kristinino oslobađanje“ traže da avganistanski predsednik Hamid Karzai oslobodi „nevine zatvorenike“. Imena tih zatvorenika biće, kako je rekao, naknadno saopštena preko privatnih televizija.
Bagdad – General američke vojske u Iraku Rik Linč izjavio je juče u Bagdadu da pripadnici iranske Revolucionarne garde obučavaju šiitske ekstremiste kako da izvode napade protiv američkih snaga u Iraku i iračke vlade. Linč, komandant američkih snaga u centralnom Iraku, rekao je da su pripadnici Revolucionarne garde, elitne jedinice iranske vojske, stacionirani u provincijama Vavilon, Kerbala i Nadžaf, kao i u jednom od predgrađa Bagdada. „Granica (između Iraka i Irana) je porozna i oni bez prestanka dolaze i odlaze“, rekao je američki general medijima. On je takođe rekao da oružje proizvedeno u Iranu „završava u rukama sunitskih ekstremista u Iraku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari