Podrška pakistanskom predsedniku Pervezu Mušarafu počela je da opada zbog njegove podrške otpuštanju najvišeg sudije u zemlji Iftikara Mohameda Kaudrija, pokazuju juče objavljene ankete Međunarodnog republičkog instituta iz Vašingtona. Taj centar za istraživanje javnog mnjenja upozorava da bi rešenost Mušarafa da zadrži vlast mogla podstaći islamski radikalizam u zemlji.

Podrška pakistanskom predsedniku Pervezu Mušarafu počela je da opada zbog njegove podrške otpuštanju najvišeg sudije u zemlji Iftikara Mohameda Kaudrija, pokazuju juče objavljene ankete Međunarodnog republičkog instituta iz Vašingtona. Taj centar za istraživanje javnog mnjenja upozorava da bi rešenost Mušarafa da zadrži vlast mogla podstaći islamski radikalizam u zemlji. Najnovije istraživanje obelodanjuje porast nezadovoljstva radom predsednika Mušarafa, jer 63 odsto građana podržava njegovu ostavku, uz veliki porast podrške koju uživaju njegovi politički rivali. Anketa takođe otkriva da se građani sve više osećaju nesigurnim, kao i da raste zabrinutost zbog jačanja religioznog ekstremizma. Intervjui s 4.000 slučajno odabranih odraslih ispitanika širom ruralnih i gradskih delova Pakistana dolaze u trenutku kada se zemlja bliži predsedničkim izborima. Mušaraf će pokušati da osvoji novi petogodišnji mandat.
Bagdad – Vodeći sunitski politički blok u Iraku juče je saopštio da se povlači iz vlade premijera Nurija al-Mlikija pošto ona nije ispunila njegove zahteve. „Front saglasnosti najavljuje da se povlači iz Vlade Nurija al-Malikija i potpredsednik vlade i pet ministara iz njegovih redova podneće ostavke“, rekao je visoki funkcioner te koalicije Rafei Isavi. Vodeća sunitska koalicija, koja je prošle nedelje suspendovala rad svojih šest vladinih predstavnika, želi veći uticaj u odlučivanju o bezbednosti i optužuje vladu, predvođenu šiitskim strankama da je nije konsultovala u ključnim pitanjima. Povlačenje sunitske koalicije otežaće napore inače nestabilne iračke vlade da se dogovori o nizu zakona koje Vašington vidi kao ključne za veće uključivanje sunitske manjine u politički proces i prekid sukoba verskih frakcija u Iraku. Šest ministara lojalnih šiitskom svešteniku Moktadi al-Sadru povuklo se u junu iz vlade u znak protesta zbog njegovog odbijanja da odredi rok za povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari