Američki senator i jedan od kandidata Demokratske partije za novog predsednika SAD Barak Obama kritikovao politiku Bele kuće zbog nepotrebnog trošenja novca na rat u Iraku. „Moramo da priznamo da ćemo, ukoliko nešto odmah bitno ne promenimo, biti prva generacija posle dužeg vremena koja će iza sebe ostaviti Ameriku u siromašnijem stanju nego što smo je nasledili od naših roditelja, što je neprihvatljivo“, rekao je Obama pred oko 600 njegovih simpatizera na donatorskoj konferenciji na Floridi.

Američki senator i jedan od kandidata Demokratske partije za novog predsednika SAD Barak Obama kritikovao politiku Bele kuće zbog nepotrebnog trošenja novca na rat u Iraku. „Moramo da priznamo da ćemo, ukoliko nešto odmah bitno ne promenimo, biti prva generacija posle dužeg vremena koja će iza sebe ostaviti Ameriku u siromašnijem stanju nego što smo je nasledili od naših roditelja, što je neprihvatljivo“, rekao je Obama pred oko 600 njegovih simpatizera na donatorskoj konferenciji na Floridi. Senator iz Ilinoje je istakao da Amerika treba da ima jedinstveni zdravstveni sistem, da radnicima moraju biti povećane zarade i da bi trebalo dodatno uložiti u obrazovanje kako bi naredne generacije Amerikanaca mogle da se takmiče s drugim narodima na svetskom tržištu. „Stvar je u tome što ne možemo da pokrenemo sve te kreativne projekte kako bismo se izborili sa izazovima u zemlji, sve dok ne okončamo rat u Iraku“, istakao je Obama.
Karakas – Predsednik Venecuele Ugo Čaves objavio je da će sveobuhvatne reforme njegove vlade ka socijalizmu uključiti stvaranje „kolektivne svojine“. Naglašavajući da će saseći nastavak uticaja kapitalizma u Venecueli, Čaves je rekao da vlada „brzo napreduje“ s konceptom „socijalne ili kolektivne, svojine“ koji će biti uključen u predstojeću ustavnu reformu. „To je svojina koja pripada svima i koja će svima biti od koristi“ rekao je Čaves tokom svog radio i televizijskog programa „Zdravo predsedniče“. Čaves nije ulazio u pojedinosti, ali je rekao da kolektivna svojina radnicima mora da bude od podjednake koristi. „Ona ne može da bude izvor zarade pojedincu ili maloj grupi ljudi“. Čavez kaže da će država preuzeti kontrolu nad velikim farmama koje zahvataju više od 300.000 hektara i da će sirotinji podeliti zemlju „koja je neobrađena“, u okviru sveobuhvatne agrarne reforme. Otkako je reforma počela pre pet godina država je preraspodelila preko 1,9 miliona hektara zemlje koja je klasifikovana kao „neobrađena“, ili nije imala vlasničke papire datirane unazad do 1847. Kritičari kažu da reforma nije uspela da oživi poljoprivredu Venecule koja ne proizvodi dovoljno hrane da zadovolji domaću potražnju.
Moskva – Kineski predsednik Hu Đintao doputovao je juče u Moskvu, gde će s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o saradnji dve zemlje u oblasti energetike i trgovine. Tokom trodnevne posete kineskog predsednika Moskvi Kina i Rusija će sklopiti više sporazuma o trgovini i investicijama u vrednosti od više od četiri milijarde dolara. Hu i Putin će razgovarati i o pitanjima međunarodne politike, kao što su reforma UN, saradnja u borbi protiv terorizma, problemi Severne Koreje, Irana i Bliskog istoka.
Kolombo – Tamilski tigrovi su u ponedeljak prvi put izveli vazdušni napad u gotovo četrdesetogodišnjem konfliktu s vladom Sri Lanke, s najmanje jednim malim lakim avionom. Tom prilikom stradala su trojica avijatičara, saopštili su zvaničnici. Pobunjenici su rekli da je napad, u kojem je povređeno i 16 članova osoblja vazdušnih snaga u bazi na oko 30 kilometara severozapadno od Kolomba, bio usmeren na zaustavljanje, kako su oni nazvali, „nasumičnog“ vazdušnog bombardovanja tamilskih područja. Pobunjenici su upozorili na još napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari