Pobunjenička grupa Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) oslobodio je osam od deset talaca koje je kidnapovao protekle sedmice, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta. Žrtve su otete tokom vožnje u čamcu duž reke Atrato u provinciji na zapadu Čoka. FARC je zadržao dva taoca a vlasti veruju da će za njih uskoro biti tražen otkup.

Pobunjenička grupa Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) oslobodio je osam od deset talaca koje je kidnapovao protekle sedmice, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta. Žrtve su otete tokom vožnje u čamcu duž reke Atrato u provinciji na zapadu Čoka. FARC je zadržao dva taoca a vlasti veruju da će za njih uskoro biti tražen otkup. Ovo je prvi put od tada je kolumbijska vojska oslobodila 15 uglednih talaca, među kojima se našla i Ingrid Betankur. Jedan od osam oslobođenih talaca Ana Luća Čavera izjavila je da se njeno mišljenje o pobunjenicima promenilo. „Promenilo mi se mišljenje o gerilcima jer su se prema nama ophodili s poštovanjem“, rekla je ona. Ovo je takođe prva velika operacija u kojoj učestvuje Crveni krst od kada je ova organizacija kritikovala vladu jer je koristila njen amblem da prevari pobunjenike i oslobodi Betankurovu i ostale taoce.
Vašington – Predednik SAD Džordž Buš telefonom je juče razgovarao s indijskim premijerom Manmohanom Singom o spornom nuklearnom sporazumu između Vašingtona i Nju Delhija. Kako je saopštila Bela kuća, dvojica zvaničnika su razgovarali o rešenosti da njihove zemlje postignu sporazum o proizvodnji nuklearne energije u civilne svrhe. Buš je rekao Singu „da se raduje daljem radu s njegovom vladom, što će učvrstiti strateško partnerstvo između SAD i Indije“, izjavio je Gordon Džondroe, portparol Nacionalnog bezbednosnog saveza SAD. Vašington vrši pritisak na Indiju da potpiše sporazum pre predsedničkih izbora u SAD zakazanih za novembar. Indijski zvaničnici su se protekle sedmice sastali u Beču s članovima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i s njima razgovarali o planovima da zaštite indijska nuklearna postrojenja za proizvodnju energije u civilne svrhe. Odobrenje IAEA za sprovođenje ovoga plana predstavlja ključni uslov za postizanje sporazuma.
Kito – Specijalna ustavotvorna skupština Ekvadora odobrila je velikom većinom glasova nacrt novog ustava koji je zahtevao predsednik Rafael Korea. Devedeset četvoro od ukupno 130 članova skupštine podržalo je dokument za koji će 28. septembra biti raspisan referendum. Levičarski orijentisani lider tvrdi da će reforme, prema kojima on ima pravo da se ponovo kandiduje za predsednika, rešiti političku nestabilnost u zemlji i učiniti Ekvador pravičnijim društvom. Međutim, kritičari ocenjuju da će reforme povećati moć predsednika. Ukoliko bude odobren na referendumu krajem godine, novi ustav će biti 20. u zemlji. Prema novom ustavu Korea će moći da se kandiduje za predsednika još dva puta zaredom, a moći će i da u toku prve tri godine četvorogodišnjeg mandata raspusti Kongres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari