Američki predsednik Džordž Buš izjavio je juče uoči započinjanja sedmodnevne afričke turneje da je odluka njegove administracije da ne pošalje trupe u nestabilnu sudansku pokrajinu Darfur bila „opravdana“, uprkos „genocidu“ koji se događa na tim prostorima. Kao argument za takav potez, on je kazao da SAD nisu želele da „učestvuju u nasilju“.

Američki predsednik Džordž Buš izjavio je juče uoči započinjanja sedmodnevne afričke turneje da je odluka njegove administracije da ne pošalje trupe u nestabilnu sudansku pokrajinu Darfur bila „opravdana“, uprkos „genocidu“ koji se događa na tim prostorima. Kao argument za takav potez, on je kazao da SAD nisu želele da „učestvuju u nasilju“. Najavljeno je da će prilikom druge zvanične turneje po Crnom kontinentu američki predsednik posetiti Benin, Tanzaniju, Ruandu, Ganu i Liberiju. U pratnji supruge Lore Buš obići će bolnice, škole i kompanije, kako bi pokazao svetu da je investiranje američkih sredstava u zdravstvo i razvojne programe na tom području pobošljalo životne uslove Afrikanaca.
Ndžamena – Predsednik Čada Idris Debi objavio je juče vanredno stanje u zemlji, rekavši da je ono neophodno da bi se povratio red nakon nedavnog pokušaja državnog udara u prestonici. U govoru koji je prenosila državna televizija šef države je izjavio da će vanredno stanje biti na snazi 15 dana. Takođe će biti uveden policijski čas preko noći i kontrolisaće se kretanje vozila.
Adis Abeba – Ujedinjene nacije potvrdile su da su njene mirovne snage u Etiopiji i Eritreji počele da se „privremeno povlače“ iz Eritreje. Mirovne trupe nadgledale su pograničnu bezbednosnu zonu formiranu 2000. na kraju brutalnog dvogodišnjeg rata između dve zemlje, a u kojem je živote izgubilo više desetina hiljada ljudi. One su napustile oblast pošto im je vlada Eritreje obustavila snabdevanje gorivom.
Tbilisi – Više od 20.000 pristalica opozicije protestvovalo je juče u prestonici Gruzije, nastojeći da pojača pritisak na predsednika Mihaila Sakašvilija da naredi novo prebrojavanje glasova spornih predsedničkih izbora. Demonstranti su se okupili u Tbilisiju ispred zgrade parlamenta. Minutom ćutanja odali su poštu jednom od najuticajnijih opozicionih vođa, milijarderu i biznismenu Badriju Patarkatšviliju, koji je preminuo u svom domu u blizini Londona od, kako se navodi u izveštajima patologa, srčanog udara.
Dili – Premijer Australije Kevin Rud izjavio je juče da će njegova vlada učiniti sve što je u njenoj moći da zaštiti demokratiju u Istočnom Timoru posle napada na predsednika te zemlje Žozea Ramoš-Ortu i premijera Šanana Gusmaoa. Prilikom svoje druge posete ovoj državi za dva meseca Rud je rekao da je njegova podrška tamošnjim vlastima „apsolutno pouzdana“. Australijski premijer je tri sata pregovarao s Gusmaom koji nije povređen prilikom napada . „Svrha moje današnje posete jeste da jasno i glasno istaknem da će Australija ubuduće stati rame uz rame sa Istočnim Timorom u cilju odbrane demokratskog sistema njene vlade“, izjavio je Rud na konferenciji za štampu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari