Turski parlament usvojio je danas, uprkos oštrom protivljenju opozicije, dva ustavna amandmana kojima se ukida zabrana nošenja islamskih marama na univerzitetima u toj zemlji. S 403 glasa za i 107 glasa protiv, parlament je usvojio izmenu zakona kojom će se Ustavu dodati član da svako ima pravo da ga država i institucije tretiraju na jednak način“, rekao je predsedavajući parlamenta Koksal Toptan.

Turski parlament usvojio je danas, uprkos oštrom protivljenju opozicije, dva ustavna amandmana kojima se ukida zabrana nošenja islamskih marama na univerzitetima u toj zemlji. S 403 glasa za i 107 glasa protiv, parlament je usvojio izmenu zakona kojom će se Ustavu dodati član da svako ima pravo da ga država i institucije tretiraju na jednak način“, rekao je predsedavajući parlamenta Koksal Toptan. Drugi, poslednji amandman, po kojem „niko ne sme da bude lišen prava na više obrazovanje“, usvojen je takođe s 403 od 550 glasova poslanika. Istovremeno, desetine hiljada Turaka protestovalo je danas u Ankari zbog usvajanja novih mera, zahtevajući ostavku vlade. Vlada premijera Tajipa Erdogana, međutim, tvrdi da mere imaju za cilj širenje demokratije i sloboda na putu integracije u EU. Sekularisti, s druge strane, sumnjaju u prave namere Erdogana, koji je prethodno predlagao i da se uvede krivično kažnjavanje za bračnu prevaru. Mnoge Turkinje strahuju da će nosenje marama na univerzitetima voditi pritiscima da žene počnu da pokrivaju i telo i nose tradicionalne islamske feredže. Zabrana nošenja marama na univerzitetima uvedena je 1980. godine.
Kartum – Najmanje 27 ljudi poginulo je u napadima trupa sudanske vlade na sela u zapadnom Darfuru, rekli su članovi njihovih porodica i plemenske straešine. Sudanska vojska je saopštila da je pokrenula operacije u tri sela ne bi li iz te oblasti proterala pobunjenike iz pokreta Pravda i jednakost. Portparol vojske je izjavio da je u borbama poginuo jedan vojnik i mnogo pobunjenika, kao i da su ranjena četvorica vojnika. Jedan od vođa plemena koje naseljava tu oblast je potvrdio da je ubijeno 27 ljudi, ali da se očekuje da je žrtava znatno više, kao i da je teško utvrditi njihov tačan boroj zato što sudanske trupe nastavljaju napade.
Kijev – Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko dolazi u utorak u Moskvu u posetu koja će izgleda biti obeležena novim sporom Kijeva s ruskim Gaspromom o isporukama gasa. Razgovori prozapadni orijentisanog ukrajinskog lidera s odlazećim predsednikom Rusije Vladimirom Putinom pokazaće i velika razmimoilaženja koja Putin ima sa novom premijerkom Ukrajine Julijom Timošenko. Jedna od glavnih tema sastanka Juščenka i Putina biće nova pretnja ruskog Gasproma da će obustaviti dostavljanje gasa Ukrajini, zbog duga od milijardu ipo dolara koje Ukrajinci još nisu namirili. Moskovski broker Aleksandar Burganski, međutim, ne očekuje da će doći do obustave snabdevanja gasom Evrope već da će biti rešen taj spor. Gasprom je najavio da će od danas obustaviti dostavljanje gasa ako Ukrajina ne isplati dug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari