Vlada Sri Lanke odbila je juče ponudu tamilskih pobunjenika za ponovni prekid vatre, nedelju dana pošto su vlasti iz Kolomba zvanično objavile prekid primirja postignutog 2002, prenose svetske agencije. „Imajući u vidu stanje na terenu, trenutno ne postoji mogućnost za prihvatanje takvih predloga“, saopštio je portparol ministarstva odbrane Kejdželija Rambukvela.

Vlada Sri Lanke odbila je juče ponudu tamilskih pobunjenika za ponovni prekid vatre, nedelju dana pošto su vlasti iz Kolomba zvanično objavile prekid primirja postignutog 2002, prenose svetske agencije. „Imajući u vidu stanje na terenu, trenutno ne postoji mogućnost za prihvatanje takvih predloga“, saopštio je portparol ministarstva odbrane Kejdželija Rambukvela. Takva izjava usledila je pošto su pobunjenici izrazili spremnost da se pridržavaju „svih tačaka dogovora o prekidu vatre“. Procenjuje se da je u novom talasu sukoba širom države stradalo najmanje 200 ljudi.
Teheran – Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Muhamed el Baradej stigao je juče u dvodnevnu posetu Iranu, gde će razgovarati s predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom i drugim visokim zvaničnicima. „Saradnja Teherana sa IAEA ušla je u novu fazu“, izjavio je zamenik glavnog pregovarača Irana za nuklearna pitanja Muhamed Sedi posle susreta sa El Baradejom.
Analitičari pridaju veliku važnost ovim pregovorima, budući da će šef IAEA na osnovu uvida u pojedina dokumenta sastaviti izveštaj o spornom nuklearnom programu Irana. Najveći deo međunarodne zajednice, u prvom redu SAD, gaji bojazan da vlasti u Teheranu nisu u potpunosti obustavile aktivnosti obogaćivanja urana. Neposredno uoči El Baradejevog odlaska u Iran američki državni sekretar Kondoliza Rajs apelovala je na njega da zatraži od Teherana da predoči javnosti sve izveštaje o prethodnim aktivnostima, te pristane na saradnju s međunarodnom zajednicom. „Potrebno je da Iran odgovori na niz pitanja o nuklearnim aktivnostima u prethodnom periodu, kao i o sadašnjim delatnostima koje preuzima na tom polju“, izjavila je ona.
Islamabad – Predsednik Pakistana i bivši šef vojske Pervez Mušaraf upozorio je da će se trupe SAD smatrati napadačima ako uđu u Pakistan da bi se sukobile s ekstremistima iz Al Kaide. On je takođe najavio da će se povući s vlasti ukoliko opozicione partije dignu optužnicu protiv njega posle izbora koji su zakazani za sledeći mesec.
„Ukoliko trupe SAD uđu u zemlju bez naše dozvole to će biti protiv suvereniteta Pakistana“, izjavio je pakistanski predsednik u Ravalpindiju. Partija tragično stradale bivše pakistanske premijerke Benazir Buto i ostale opozicione partije nadaju se da će odneti pobedu na izborima zakazanim za 18. februar. Oni su obećali da će smeniti Mušarafa ukoliko pobede. Takođe, ima osnova da se protiv njega podigne optužnica zbog odluke da otpusti sudije Vrhovnog suda i suspenduje Ustav.
„Ukoliko optužnica bude podignuta budite sigurni da ću se povući s predsedničke funkcije pre nego što oni bilo šta urade“, rekao je Mušaraf. Ove izjave usledile su pošto je policija pokušala da identifikuje bombaša samoubicu koji je prethodnog dana odneo 24 žrtve u Lahoreu i koji je povećao pritisak na bivšeg generala da preduzme oštrije mere protiv ekstremista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari