Demokratski Predstavnički dom Kongresa SAD nije uspeo da obori veto predsednika uložen na predlog zakona da se proširi plan o zdravstvenom osiguranju dece. Ukupno 156 zakonodavaca podržalo je zakon, što je za 13 glasova manje od dvotrećinske većine neophodne za izglasavanje zakona.

Demokratski Predstavnički dom Kongresa SAD nije uspeo da obori veto predsednika uložen na predlog zakona da se proširi plan o zdravstvenom osiguranju dece. Ukupno 156 zakonodavaca podržalo je zakon, što je za 13 glasova manje od dvotrećinske većine neophodne za izglasavanje zakona. Prema zakonu, predloženo je da se kroz povećanje taksi na cigarete obezbedi dodatnih 35 milijardi neophodnih za zdravstveno osiguranje 10 miliona dece.
Moskva – Dve ruske opozicione partije, Komunistička partija i Savez desnih snaga (SDS) optužile su juče predsednika Rusije Vladimira Putina da je prekjuče, odgovarajući na pitanja građana, prekršio Ustav. Te partije smatraju da je Putin prekršio Ustav kada je kao lider liste Jedinstvena Rusija na izborima 2. decembra, u emisiji koju su prenosile državne televizije, direktno agitovao za tu partiju. Na pitanje gledalaca zbog čega je prvi put pristao da predvodi partijsku listu, Putin je odgovorio da je potrebno nastaviti započetu politiku i da je potrebna Državna duma koja će biti efikasna i sposobna da donosi zakone. Lideri SDS su u saopštenju ocenili da zakon zahteva davanje istih mogućnosti svim učesnicima izbora, a da niko od partijskih lidera neće imati istu priliku kao Putin – tri sata direktnog programa.
Bagdad – Jedan viši američki oficir osuđen je juče u Vojnom sudu u Iraku zbog nezakonitog posedovanja tajnih dokumenata i može mu biti određena maksimalna kazna od 10 godina zatvora za to krivično delo. On je osuđen i za ponašanje nedostojno jednog oficira i zbog neposlušnosti. Za ove prestupe preti mu kazna do dve godine zatvora. Međutim, potpukovnik Viljam Stil (52), bivši zapovednik vojne policije koji je nadgledao hapšenje Sadama Huseina i njegov boravak u američkom pritvoru blizu bagdadskog aerodroma, oslobođen je od mnogo ozbiljnijih optužbi – da je pomagao neprijatelju. Sud je odbacio optužbe da je Stil pozajmio svoj telefon jednom osuđeniku, pripadniku Al Kaide, uprkos pravilima koja nalažu da telefonski pozivi osuđenika treba unapred da budu odobreni i da tokom njihovog trajanja mora da bude prisutan tumač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari