Vrhovni sud Pakistana naredio je juče vladi da suspenduje trojicu zvaničnika zbog nedavnih sukoba policije i demonstranata koji su protestovali zbog nove predsedničke kandidature vojnog lidera zemlje Perveza Mušarafa, kada je povređeno na desetine novinara i advokata. Naređenje koje je vlada momentalno sprovela u delo usledilo je zbog sve jačih tenzija uoči predsedničkih izbora koji će biti održani u nedelju, kada se očekuje da će Mušaraf osvojiti novi petogodišnji mandat.

Vrhovni sud Pakistana naredio je juče vladi da suspenduje trojicu zvaničnika zbog nedavnih sukoba policije i demonstranata koji su protestovali zbog nove predsedničke kandidature vojnog lidera zemlje Perveza Mušarafa, kada je povređeno na desetine novinara i advokata. Naređenje koje je vlada momentalno sprovela u delo usledilo je zbog sve jačih tenzija uoči predsedničkih izbora koji će biti održani u nedelju, kada se očekuje da će Mušaraf osvojiti novi petogodišnji mandat. Pripadnici opozicije planiraju da organizuju nove proteste i ponovo zakonski ospore kandidaturu predsednika Mušarafa, koji se u isto vreme suočava s jačanjem islamskih militanata. U jučerašnjem napadu bombaša samoubice stradalo je najmanje 15 osoba u gradu Banu, na severozapadu zemlje. Doktori su Vrhovnom sudu rekli da su bolnice u Islamabadu zbrinule 83 osobe, od kojih mnoge imaju teške povrede glave. Tokom incidenta povređeno je 13 policajaca, 31 novinar i dva opoziciona poslanika, prenela je državna televizijska stanica. Kako bi izvršili pritisak na Mušarafa više od 2.500 advokata protestovalo je juče u istočnom gradu Lahore.
Bagram – Američka vojska lansirala je novu kampanju „Najtraženiji“ nudeći nagradu od 200.000 dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja 12 talibana i lidera Al Kaide. Posteri i bilbordi okačeni su svuda širom istočnog Avganistana sa imenima i fotografijama 12 najtraženijih i nagradom od 20.000 do 200.000 dolara.
Ramala – Izrael je juče oslobodio 57 palestinskih zatvorenika i poslao ih kući na Zapadnu obalu, u znak podrške palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu uoči jesenje bliskoistočne konferencije koju organizuju SAD. Zatvorenici su stigli do vojnog punkta Bajtunija u blizini grada Ramale na Zapadnoj obali. Pošto su napustili izraelske autobuse poljubili su zemlju, a čekala ih je gomila okupljenih rođaka mašući palestinskim zastavama. Očekivalo se da će Izrael juče osloboditi još 30 palestinskih zarobljenika u pojasu Gaze, ali je oslobađanje otkazano. Izraelski premijer Ehud Olmert najavio je oslobađanja prošlog meseca u znak podrške Abasu u njegovoj borbi za moć s Hamasom. Oslobođeni Palestinci su uglavnom članovi pokreta Fatah, dok ostali pripadaju manjim palestinskim frakcijama.
Jangun – Mada su vojne i policijske snage napustile centar grada i razmestile se u predgrađa Janguna, i dalje se automobili i autobusi podvrgavaju rigoroznoj kontroli , a grad se nadgleda i iz helikoptera. Saobraćaj je još, međutim, slabog intenziteta i većina prodavnica je zatvorena. Pojedinim monasima dozvoljeno je da napuste manastire kako bi uz nadzor vojnika preuzeli priloge u hrani koji su ostavljeni ispod drveća. Izaslanik UN Ibrahim Gambari ponovo je juče uložio trud kako bi se sastao s najvišim vojnim liderom Mjanmara generalom Tanom Šveom, ili njegovim zamenikom generalom Maungom Ajeom u nadi da će uspeti da ih ubedi da prihvate demokratske zahteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari