Zahtev iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada da položi venac na mestu terorističkih napada u Njujorku odbile su njujorške vlasti. Ahmadinedžad, koji stiže u nedelju u Njujork, gde će držati govor na zasedanju Generalne skupštine UN, zatražio je od grada i američke tajne službe početkom meseca dozvolu da poseti mesto napada 11.

Zahtev iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada da položi venac na mestu terorističkih napada u Njujorku odbile su njujorške vlasti. Ahmadinedžad, koji stiže u nedelju u Njujork, gde će držati govor na zasedanju Generalne skupštine UN, zatražio je od grada i američke tajne službe početkom meseca dozvolu da poseti mesto napada 11. septembra 2001. Zahtev je, prema saopštenju policije, odbačen pre svega iz bezbednosnih razloga jer su u toku radovi na tom mestu. Portparol Bele kuće Gordon Dondro izjavio je da je poseta mestu gde su nekad bile kule bliznakinje stvar “ grada Njujorka, ali da je neprimereno da to mesto posećuje čovek čija je država sponzor terorizma“.
Islamabad – Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf pokušaće da osvoji novi petogodišnji mandat na izborima zakazanim za 6. oktobar, saopštili su zvaničnici. Njegovi protivnici apelovali su na Vrhovni sud da spreči generala, inače američkog saveznika, da se takmiči na izborima. Pošto je Mušaraf ukazao da planira da podnese ostavku na mestu šefa vojnih snaga ukoliko bude reizabran, izborna komisija je objavila da će izbori biti održani 6. oktobra. Opozicione partije zapretile su da će bojkotovati izbore.
Bejrut – Svetski lideri i libanski političari osudili su juče bombaški napad kada je ubijen antisirijski libanski poslanik u uglavnom hrišćanskom predgrađu Bejruta. Najnoviji napad kritikovale su SAD, Britanija, EU, Francuska i Italija. „Strogo osuđujem užasan zločin i ubistvo libanskog parlamentarca“, izjavio je Buš. Antonin Ganim, iz partije Maronite Falange, ubijen je kao i još sedam osoba u oblasti Sin al Fil. Američki predsednik Džordž Buš izjavio je da je napad „užasan“, dok su domaći libanski političari optužili Siriju za bombaški napad. Sirija negira da je umešana u najnoviji napad, izdavši saopštenje u kojem je nazvala napad „kriminalnim aktom“ i dodala da to potkopava nade u nacionalno pomirenje Libana. Mnogi političari u Libanu opisali su napad na Ganima kao direktan udarac na proces izbora novog predsednika. Saad Hariri, sin Rafika Haririja, bivšeg premijera koji je ubijen u bombaškom napadu 2005, insistira da je odgovornost upravo na Siriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari