Četiri godine nakon inicijative poginulima u ratovima od 1990. do 1999. godine otkriveno je spomen-obeležje na Trgu Svetog Save u Užicu.


Na kamenom stubu, ispred zgrade u kojoj je nekada bilo sedište komande Užičkog korpusa, uklesana su 23 imena poginulih iz Užica i okoline u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji, kao i Periklove reči – „Tajna slobode počiva u hrabrosti“.

Otkrivanju spomen-obeležja prisustvovali su članovi rodbine i prijatelji poginulih, predstavnici Udruženja veterana i ratnih invalida Užica i Srbije, Gradskog odbora Udruženja potomaka ratnika od 1914. do 1920. „Major Kosta Todorović“, boračke organizacije Višegrada, načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković, gradonačelnik Užica Tihomir Petković, a sveštenici SPC su služili opelo.

Istakavši da je obeležje trebalo da bude otkriveno pre 15 godina, Ranko Obradović, predsednik Udruženja veterana i ratnih invalida ratova od 1990. godine iz Užica, svedočio je da tadašnja gradska vlast nije imala razumevanja za njihovu inicijativu od pre četiri godine. Zbog toga su, kako je rekao, članovi tog udruženja, 26. jula ove godine, odlučili da ga sami izgrade, uz podršku užičkog Narodnog muzeja, preduzeća Mermer i Pulsar, Odeljenja za razvoj i zaštitu životne sredine Direkcije za izgradnju, fotografa Radovana Vujovića i arhitekte Nade Todorović, koja je uradila projekat.

– Podizanjem spomen-obeležja ispravljena je nepravda koja je učinjena prema poginulima i njihovim porodicama – istakao je Obradović, dodavši da su mnoge porodice poginulih zaboravljene, da ih niko od predstavnika gradske vlasti, Vojske Srbije i Ministarstva odbrane ne posećuje i ne nudi pomoć.

Napomenuvši da se ne zna tačan broj poginulih u ratovima tokom devedesetih, novoizabrani gradonačelnik Petković je naveo da „sećanje i poštovanje dugujemo svim žrtvama tih ratova“, poručivši da bi „istorija trebalo da nam bude učiteljica života, kako nam se takve stvari ne bi iznova dešavale“.

– Sa velikim pijetetom i dostojanstvom odajemo poštu svim poginulima, sa nadom da njihove žrtve nisu bile uzaludne, da su ljudi naučili da jedni drugima treba da budu svetinja i potpora u životu, a ne neprijatelji koji se gledaju preko nišana, spremni za zverstva neviđenih razmera – rekao je između ostalog Petković, istakavši da „ne bi trebalo da zaboravimo da su ratovali i ginuli za našu Srbiju, za svoj srpski narod, za svoje Užice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari