Posle večerašnjeg meča protiv selekcije Turske (21.00, RTS 2), san reprezentacije Srbije o četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Poljskoj vrlo lako bi mogao da postane java. U slučaju eventualne pobede, „orlovi“ bi direktno „sleteli“ u odabranu osmorku na prvenstvu Starog kontinenta.

 Dobra igra i trijumf u duelu sa domaćinom kontinentalnog šampionata u prvoj utakmici druge faze takmičenja, trebalo bi da dobije na dodatnoj vrednosti ukoliko izabranici selektora Dušana Ivkovića protiv „crvenih“ budu upotrebili svoje najjače oružje, timsku igru u napadu i izuzetnu borbenost u odbrani.

S obzirom na to kakve su partije izabranici selektora Bogdana Tanjevića prikazali u dosadašnjem delu takmičenja, možemo zaključiti da su četiri pobede na isto toliko utakmica bile proizvod veoma prodorne igre u napadu i agresivnog pristupa u defanzivi.

– Turska ima veoma iskusan sastav. Najkvalitetniji su na centarskim mestima u timu. Takođe, poseban kvalitet im daje sjajni Hidajet Turkuoglu. Svesni smo da pobedom obezbeđujemo prolaz među osam najboljih. Moramo da odigramo maksimalno angažovano u odbrani. Hrabre nas sve bolje partije iz utakmice u utakmicu. Međutim, nikako se ne smemo opustiti. Ukoliko budemo bili na visini zadatka, ubeđen sam da ćemo trijumfovati – naveo je Nemanja Bjelica.

U reprezentaciji Turske na visokim pozicijama dominiraju Omer Ašik, Samih Erden i Ersan Iljasova. Iako nisu korpulentni građom, reč je o igračima izrazitih fizičkih predispozicija, koji imaju veoma dobru leđnu tehniku. U saradnji dva na dva sa Enderom Arslanom, do izražaja dolaze njihove dugačke ruke i dobar pivot, zbog čega srpski košarkaši u takvim situacijama nikako ne bi smeli da preuzimaju igrače. Što se tiče spoljnih pozicija, osim lidera reprezentacije Hidajeta Turkuoglua, posebno se ističe Engin Atsur. Beka Efesa krasi kvalitetna promena pravca i ritma u igri jedan na jedan, tako da će Milenko Tepić i Stefan Marković imati puno problema da ga zaustave. Neophodno je spomenuti i solidne šutere Omera Onana, Sinana Gulera i Kerema Tunčerija. Nema sumnje da će najveću opsanost po koš Srbije predstvljati „brat Hido“. Sposoban da licem i leđima nadmudri čuvara, Turkuoglu često prodorom „napada“ koš. Ako bude imao svoje veče, mogao bi da postane nerešiva enigma za izabranike Dušana Ivkovića.

Iz priloženog se može zaključiti da reprezentaciju Srbije na večerašnjoj utakmici sa selekcijom Turske očekuje najteži zadatak u dosadašnjem delu prvenstva. Ulog je zaista veliki, jer bi trijumfom kolo pre kraja druge faze takmičenja „Dudini“ učenici obezbedili prolaz u četvrtfinale.

 

Kompletan tim za Turke

Iako su Milenko Tepić, Stefan Marković i Ivan Paunić roviti, svi će biti u sastavu za večerašnji meč protiv selekcije Turske.

– Za nas bi bilo veoma opasno da izgubimo jednog igrača u rotaciji. Pojedini košarkaši su povređeni, ali će svi stisnuti zube i zaigrati u duelu sa Turcima – istakoa je selektor Dušan Ivković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari