Izbori za predsednika AKB 1

Izborna skupština Advokatske komore Beograda (AKB) održana je danas u Sava centru, a pošto je nekoliko kandidata za predsednika AKB predstavilo svoje programe za budući mandat od četiri godine, advokati su počeli da glasaju o 10 preloženih kandidata.

Glasa se i za članove Upravnog odbora i druge organe Komore. Glasanje traje do 19 sati u sali u Sava centru i nije poznato kada će biti saopšteni rezultati, odnosno ne pre kasno večeras, pošto budu prebrojani glasovi.

Na početku skupštine, koji je kasnio oko sat vremena, zbog registracije, komisija je konstatovala da je prisutno više od 600 advokata i da imaju uslove za rad.

Skupštinom je predsedavao advokat Nebojša Avlijaš, pošto dosadašnji predsednik Komore Slobodan Šoškić, kojem je mandat istekao 2014. godine, nije došao.

Skup u Sava centru i izbore obezbeđuje policija.

Na početku je skupština, većinom od 416 glasova, donela odluku da se ponište izbori sa, kako je rečeno, nelegalne Izborne skupštine AKB, koja je održana 13. maja i na kojoj je izabrano rukovodstvo AKB i za predsednika Jugoslav Tintor.

Potom su kandidati za predsednika AKB izlagali svoje programe, po azbučnom redu, sa liste od 10 predloženih.

Advokat Dragan Brajer je pozvao kolege advokate da „spuste loptu“ i predložio da se Komora ujedini i to na skupštini, već u septembru.

On je pozvao da se do tad nađe način da se deblokira račun Komore i da ona nastavi da funkcioniše, a da se sprovede lustracija i za takvo stanje „neko odgovara“.

„Došli smo u situaciju da uvodimo privremene mere, da gomilamo tužbe jedni protiv drugih, pravimo kozačke skupštine, zaposedamo Komoru, uz odbranu bodigarda… tako ne može da živi advokatura Beograda“, naglasio je Brajer.

I advokat Svetozar Vujačić ocenio je da je, posle ukaljanog ugleda advokature, advokatima potrebno jedinstvo više nego ikad.

Njegova prva odluka bi, kako je rekao, ako bude izabran, a neće, bila da advokati povuku sve međusobne tužbe i probleme rešavaju u okviru svojih organa.

Kandidat Vladimir Gajić istakao je da građani advokate više ne vide kao zaštitnike pravde, i da on želi to da prekine i da u Komorui uspostavi viša pravila igre uz poruku javnosti da će advokatura biti profesija s kojom neće biti šale.

Gajić je izjavio da bi AKB trebalo da spreči pregovore u Poglavlju 3, i da ne dozvole po pravilima koje je Vlada Srbije nametnuila, ne Evropska unija, da se izjednače sa taskistima i limarima.

Kandidat za predsednika Veljko Vukotić je poručio da će, ukoliko dobije poverenje kolega za predsednika, tu funkciju obavljati časno, dostojno i pošteno, kao samo prvi među jednakima, transparentno, uvažavajući predloge svakog advokata.

On je ocenio da je skupština 13. maja bila nelegalna i nelegitimna, kao neformalni skup advokata, a da je današnja legalna i samim tim predstavlja pobedu advokature.

Kako je rekao, kao predsednik iniciraće izmene zakona oadvokaturi i predložiti osnivanje penzionog fonda za adbvokate.

Kandidat Milinko Trifković je ukazao da je presudan uslov da bilo koji kandidat ostvari svoj program na čelu komore – “ da preteknemo, preživimo“.

On je pozvao kolege advokate da se vrate demokratiji i predočio da je AKB od uzurpatora spasilo nekoliko advokata koji su u njoj dežurali i spavali i fizički je odbranili.

Trifković je naglasio da je i njegov cilj jedinstvena komora, ali ne na turlim kompromisima.

„Boriću se za Komoru svim zakonskim sredstvima i boriću se za advokaturu svim sredstvima“, poručio je on.

Program poslednjeg sa liste kandidata, dosadašnjeg predsednika Komore Slobodana Šoškića, nije predstavljen, pošto je Šoškić bio odstutan, a njegov program je nameravao da izloži predsedavajući Nebojša Avlijaš, međutim advokati su to odbili, pošto je većina bila protiv.

Ostali kandidati sa liste nisu prisustvovali Zora Dobričanin Nikodinović, Mirjana Mosorović, Goran Ninić i Jugoslav Tintor.

Na kraju zasedanja utvrđena je lista kandidata i advokati su prešli u drugu salu, gde glasaju, i to u grupama od po 16, radi, kako im je objašnjeno, mirnog sprovođenja izbornog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari