Izjava hrvatskog istoričara da je "Porfirije opasniji od Vučića" podigla buru: Da li je zaista moguć raskol režima i SPC? 1foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Izjava istoričara Dragana Markovine da je patrijarh SPC Porfirije „opasniji od predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, uz ocenu da „ne treba isključiti da Porfirije postane Vučićev neprijatelj“ naišla je na burne reakcije.

Sociolog religije Dario Hajrić navodi za Danas da je režimu potreban crkveni legitimitet.

– Vlasti je potreban legitimitet koji joj SPC prodaje, i to je obostrano koristan aranžman koji ništa neće pokvariti. Opasna je svaka javna ličnost koju ne smemo kritikovati. Porfirijev angažman po pitanju unutrašnje politike je štetan u onoj meri u kojoj narušava Ustavom definisani sekularizam države i građanske slobode – smatra Hajrić.

Istoričar Čedomir Antić smatra da Markovina nije relevantan da priča o ovoj temi.

– Poručio bih mu (Markovini) da se drži sedme umetnosti i njenih poslenika, a ne crkvenih pitanja u Srbiji.

Sociolog Đokica Jovanović tvrdi da ovde postoji jedinstvo crkve i vlasti za koje nije realno da bude narušeno.

– Ne isključujem potpuno mogućnost da patrijarh Porfirije postane protivnik Aleksandru Vučiću, ali mislim da to ipak nije realno. Ovde postoji „vizantijski princip simfonije“- jedinstvo crkve i vlasti. Crkva ne može da se modernizuje, ona je takva kakva jeste, a opšte je prihvaćeno da je ona osnovni državotvorni faktor. I uvek je imala političku funkciju, bez obzira na priče o sekularnosti. Dakle, možda između Porfirija i Vučića bude varnica, ali nije realno da bude organskog i suštinskog sukoba. Oni idu ruku pod ruku, šta jedan misli to misli i drugi, iako jedan to javno govori a drugi ne. Ja tu vidim harmoniju, ne razlaz.

Izjava hrvatskog istoričara da je "Porfirije opasniji od Vučića" podigla buru: Da li je zaista moguć raskol režima i SPC? 2
fotoFoNet/Instagram predsednika Srbije

Profesor Univerziteta u Beogradu Rodoljub Kubat takođe veruje da će saglasje između države i crkve ostati netaknuto.

– Teško je pretpostaviti da patrijarh Srpskii može postati neprijatelj predsedniku Vučiću iako je Srbija sekulrana država i naravno da postoje razlike između Crkve i države, ali po pitanju osnovnih verskih i nacionalnih interesa postoji saglasje i nadamo se da će tako i ostati.

Ni za istoričara Milivoja Bešlina nema dileme da neće doći do većih varnica između Vučića i Porfirija

– Kolega Dragan Markovina je vrstan poznavalac našeg regiona i procesa u njemu. Odlično je što pripada onom delu hrvatske i srpske intelektualne elite koja je na vreme razumela i pročitala licemernu destruktivnost Vučićevog izabranog patrijarha Porfirija. Ipak, ne slažem se da će se njih dvojica razići, jer to podrazumeva da bi Vučić išao ka demokratizaciji svoga režima i ka njegovom uklapanju sa demokratskim delom sveta. Pošto ne vidim da to može da se desi, mislim da će njih dvojica još zadugo, jedan uz drugoga – a Porfirije je inferioran u tom dvojcu i do sada se pokazao kao potpuno servilan autoritarnom lideru – trovati odnose u regionu i držati naše društvo što dalje od bilo kakvih civilizacijskih normi. Ili rečima velikog Viktora Ivančića: Vučić je sigurno mogao pronaći pogodniju ličnost za patrijarha, ali nije mogao pronaći pogodniju dvoličnost od Porfirija – zaključuje Bešlin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari