"Izjava patrijarha o protestima neće koristiti ni njemu, ni crkvi, ni vlastima" 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Sagovornici Danasa različito komentarišu izjavu patrijarha Irineja “da ne vidi koristi za narod od podsticanja na proteste” u Beogradu i Banjaluci?

Ljubomir Ranković, urednik Glasa crkve iz Šapca

Izjava patrijarha Irineja o protestima neće doneti koristi ni njemu, ni crkvi, niti srpskim vlastima. Srpska crkva, kao narodna crkva uvek je kroz celu prošlost bila uz svoj narod. Narod je danas na ulici u protestima i zaslužuje da bude bar saslušan. Korisnije bi bilo za sve da je patrijarh podržao predsednika Vučića da razgovara sa učesnicima protesta, jer među njima, kako je sam predsednik rekao, „ima pristojnog sveta“. Između vlasti i naroda, uvek treba stati na stranu naroda. Vlast je prolazna i smenjiva, a narod je večan.

Zoran Vuletić, bivši član Predsedništva PSG

Ne čudi me takav stav patrijarha Irineja. Decenijama unazad interesi crkvenih velikodostojnika i građana su dijametralno suprotni. Po svaku cenu hoće da zaustave stvaranje modernog društva kome bi prioritet trebalo da bude ulazak u EU. Zbog takvih stavova patrijarha koji isključivo brine o vlasti i lažnim mitovima, najveći broj studenata traži životnu šansu na zapadu.

Miroslav Parović, lider Narodnog slobodarskog pokreta

Tužno je gledati napade koji dolaze na patrijarha zbog njegovog stava o trenutnoj političkoj situaciji u državi. Isto toliko tužno koliko je bilo gledati napade na mitropolita Amfilohija zbog njegovih stavova. To je dokaz da ljudi suštinski ne razumeju ulogu Crkve i da bi je rado podelili na „našu i njihovu“ umesto da gledaju da je ona uvek jedna i naša sve se slagali ili ne slagali sa svime što pojedini crkveni velikodostojnici govore.

Nikola Stavrov, Liberalno-demokratska partija

Ne možemo prihvatiti patrijarhov poziv da gledamo u nebo i od cara Lazara čekamo rešenje kosovskog pitanja, već moramo pogledati u oči kosovske Albance i sa njima sklopiti dogovor koji će obezbediti mir na ovim prostorima koji nikada nismo imali. U tome nam je potrebna i podrška Crkve, koja neće slaviti samo vojskovođe, ratove i stradanja, već poštovati mir kao najvišu društvenu vrednost… Neumesni komentari patrijarha o protestima u Banjaluci samo su nastavak politike SPC kojom se izazivaju podele i sukobi u zemljama regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari