„Izjava patrijarha o protestima neće koristiti ni njemu, ni crkvi, ni vlastima“

Sagovornici Danasa o izjavi patrijarha o protestima u Beogradu i Banjaluci

Ostavite komentar


  1. Prošle godine čovek na jednom portalu napiše: Papa mi tri puta bliži od ovoga! Greška trista tri puta mi bliži papa!

    1. Ako su te Brozovići vaspitali verujem ti. Nije Patrijarh vrsta sladoleda pa da biras ukus po tebi. Naravno…Sinod SPC je merodavan kao što je i kod ovog tvoga u Rimu bitan Koncil.

      1. U čemu je problem Ene sad, po komentaru reklo bi se da unapred prihvataš sve što kaže patrijarh, jer je pravoslavac, a odbijaš sve što kaže papa, jer je katolik, što znači da te ne interesuje sadržaj izrečeno, nego onaj koji govori, a to je vrlo blisko Brozu, jer i njemu je bilo bitnije da li je govornik komunista, a šta govori nema važnosti.
        Aktuelni papa Francisko nikada ne deli ljude po ideologiji, čak je rekao da je bolje biti ateista, nago vernik licemer.

      2. Ja sam Srbin 100 posto. Nama je i Vatikan isto blizak koji nam je dao državnost u 13. Veku. Ok sve je to naše hrišćanstvo. Ali nije u redu da nas ovaj udbaš vuče nazad da bi se SNS kamarila bogatilla.

        1. Znate zašto su Nemanjići došli na vlast? Jer su obećali Carigradu i papi da će iztrebiti Bogumile. Hristijane. Narodne Hrišćane. Baš bih voleo da se razbudi to narodno Hrišćanstvo u Srbiji. Hrišćanstvo koje se gnušalo i državnih i crkvenih hijerarhija i verovalo u dela. Ti ljudi nisu jeli meso i nisu lagali. Uvek je neki od njih bio nadredjen ali je i on radio uobičajene poslove kao i drugi.

  2. Stacemo ispred naseg Irineja. Necemo dati da iko vredja nasu crkvu i veru. Treba ih biti sramota.

    1. Nedaj Mile…..a patrijarh moze da vredja i gradjane i 500 profesora koji su potpisali proglas podrske….samo napred!

    2. Ti stani, ali ne znam ko su to mi? U cike ime ti govoris? Taj tvoj Patrijarh je politicar i komercijalista. Taj tvoj Patrijarh sece slavski kolac u kafanni. Taj fvoj zna za ogromne tarife, vencanja, krstenja, parastose.On jeste tvoj patrijarh, ali moj nije. Ako se on odrice dela gradjana, medju kojima sa ija, odricem se i ja njega. Tacnije, od starta mi se nije svideo. U startu se pokazao kao politicar. Neka nastavi sa politikom.Poticem iz monaske porodice i mnogo dobro znam sta je Bog, vera crkva.

    3. Crkva je jedno, a Vera drugo. Slobodno stani ispred tvog Irinija, a i Vucica…

    4. Mene nije sramota. Naucimo me deda koga je pop prijavio da slavi slavu, da vera i crkva cesto nisu ista stvar. Uostalom danas pravi vernik moze samo da se zgadi kad pored njega prodje pravoslavni pop. Visestruko bolje obucen, sa viseputa skupljim vozilom i mnogo veceom kucom nego on. A dao covek zavet siromastva. A ti stani ili jos bolje sali decu da stite takve i tvoje kako kazes. Moji nisu.

  3. Izjava bilo kog probavca magle neće doneti ništa dobro. Organizovana religija i njeni prodavci samo zlo donose…

  4. Vlast je uvek uz pomoć crkve kontrolisala sirotinju ..Tako je i sada konačlno smo se vratiti uvreme pre ww2 …

  5. Patrijarh je strucnjak za pojam – korist. Tako da on verovatno dobro zna na sta je mislio. Patrijarh jos uvek pojam korist shvata krajnje konkretno.

    1. Bravo ! Sve je to mafija! Jednom sam poveo roditelje u obilazak manastira Studenica, kad tamo, ispred ulaza u crkvu prepiru se dva sveštena lica i psuju kao kočijaši. Moj ćale onako iznenadjen reče “ Pa zar i vi tako?!“ Ja se samo nasmejah i rekoh i tada – mafija !

  6. Posto je vecinu patrijarha u ex YU pa i u Srbiji, birala udba,nicemu se necudim.

  7. Meni lično nije problem njegova izjava u vezi političkog stava, više me iznenađuje tvrdnja da narod ne razume, da su organizatori protesta povezani i da se to organizuje izvana od strane srpskih neprijatelja.
    Ta izjava je na nivou polupismenog bota, ili političkog manipulatora, što bi trebalo vređati svakog pravog vernika pripadnika SPC.

  8. Slažem se da je narod večan,ali ukoliko nije prevaren od strane neprijatelja sa zapada koji su često glavni podstrekači ovih protesta!

  9. Vasa svetosti nije vas posao da se se mesate u politicke prilike u zemlji, jel koliko znam po Ustavu je crkva odvojena od drzave.
    A ako bas zelte onda ili skinire mantiju,i ostavite skiptar ili pocnite vi i vasi velikodostojnici da placate porez kao vase. ,,stado,,!
    Za to vreme bolje bi bilo da rascinite i javno osudite dokazane pedogile Pahomila i Kacavemdu umesto sto cutite dok oni uzivaju u blagodetima svojih prljavih rabota!
    Bilo bi lepo i da saznamo ko je zapalio prelepu Sabornu crkvu u Nisu i uzgred napisao parolu na zidu ,,,smrt pravoslavcima,, a u stilu da se vlasi ne dosete dok ste bili Vladika Niski?
    Zbog takvih kao vi i mnogima se crkva ogadila!
    Molim redakciju Danasa da objavi moj komentar!

    1. Skoro u potpunosti podržavam komentar Z. Ristovića uz dodatak pitanjem:
      gde se nalazio patrijarh , nj.sv. Irinej neposredno pred proslavu 1700 godina Milanskog edikta u Nišu i to na poduže vreme u jeku priprema proslave? Već tad mi je njegovo ponašanje bilo neobjašnjivo.

  10. Patrijarh da se jasno i glasno izjasni u vezi Kosova da stavi do znanja predsedniku (izdajniku ) da se ne igra sa nasom zemljom .To moze biti njegova obaveza zbog naroda i naseg opstanka a ne da se bavi pitanjem protesta po gradovima

  11. Pozvace Irinej ljude na proteste kada Vucic bude priznao Kosovo ali tada ce biti kasno.

  12. Kaze Ljubomir Rankovic, ,,Srpska crkva je vjecito kroz istoriju bila uz svoj narod,,.
    Meni se cini da je obrnuto, Srpski narod je bio vjecito uz crkvu a crkva uz politicare a ne uz narod tako sam ja to vidjeo kroz istoriju…
    Dalje necu komentirati i izvinjavam se ako grijesim…

  13. Ovaj vas Muftija je pravi senzacionalni covek, a zasto se mesa ovaj da bude ili ne bude proteste? On treba da se samo moli Boga i nista drugo, i kod nas nase muftije muckaju neke glupe stvari kao da je Turska nasa braca „to je kao da posle 100 godina Srbin da kaze da Albanac mi je brat“. A za njega je najvaznje da bude u stranu vladu i da budu imune protiv kradje naroda.

  14. Uvek na pravom putu za Boga i Kralja!
    Srpska pravoslavna crkva u jugoslavenskim ratovima je imala, u najmanju ruku, vrlo kontroverznu ulogu.[1] Iako je u početku rata bilo apela na pomirenje i prestanak sukoba, kako je rat odmicao, SPC izdaje niz saopštenja kojima ohrabruje da se rat nastavi, a da se ono što je u ratu osvojeno održi.[1]

    U periodu 1990-ih SPC stiče zapaženu ulogu u javnom životu.[2] Tokom jugoslovenskih ratova 1990-ih godina mnogi akteri su se pozivali na Srpsku pravoslavnu crkvu, tražili njenu podršku i često je dobijali.[3] Mnogi predstavnici SPC su javno podržavali srpske vojne i paravojne formacije.[4] Čak je i patrijarh Pavle blagosiljao Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Željka Ražnatovića Arkana.[5]
    Tokom 1990-ih SPC je kao institucija bila preokupirana »nacionalnim pitanjem«[6], a nacionalizam (nazvan i „svetosavski nacionalizam“) je postao dominantna struja unutar crkve.[2][7][8] Kao glasnogovornike nacionalizma unutar Crkve, kritičari navode četiri Justinova učenika: Amfilohija Radovića, Artemija Radosavljevića, Atanasija Jevtića i Irineja Bulovića.[7] Do 1991. godine, sva četvorica justinovaca su se našli u vrhu SPC, kao episkopi. Njih četvorica, uz patrijarha Pavla, predstavljali su „idejni sinod“ SPC.[9] Jedan od protivnika nacionalizma u crkvi u ovom periodu bio je zagrebački mitropolit Jovan. Na teološkom polju, ovo razdoblje karakteriše jačanje anti-ekumenskih tendencija.[6]

    Srpska pravoslavna crkva je tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji odbacila gotovo sve ponuđene mirovne planove, uključujući Vensov plan, Vens-Ovenov plan, Plan Kontakt grupe i Dejtonski mirovni sporazum. Čak i kad su poslanici Republike Srpske bili spremni da se povuku, SPC je zastupala „jedan puno militantniji stav“.[1]

  15. Na narednim protestima jedna od stanica za obraćanje naroda mora biti i patrijaršija ! Da i odatle isteramo bagru !

  16. Redakciji Danas_a
    Izuzetno ste me razocarali ne objavivsi moj komentar.
    I dalje necu da snatram da je u pitanju cenzura!
    S postovanjm!

  17. I spc i ovaj jadni patrijarh su postali organizovana intersna grupa, ogrezla u brojnim kriminalnim aferama, apsolutno politizovana u funkciji vučića i njegove organizovane interesne grupe sns, potpuno otuđena od Bogam, vere i naroda, bez ikakvog autoriteta.

Ostavite komentar


Društvo

Gde i kada nas očekuje kiša danas? 9

Gde i kada nas očekuje kiša danas?

U većini Srbije danas kiša i kratkotrajni pljuskovi, osim na severu gde će biti suvo sa dužim sunčanim periodima, uz najvišu dnevnu temperatura neće preći 22. podeljak, prenosi Radio-televizija Srbije.

Naslovna strana

Naslovna strana za 14. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.