IZJZ Kragujevac: PCR aparat na servisiranju, uzorke šaljemo u Beograd 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

U laboratoriji „Kraguj“ Instituta za javno zdravlje (IZJZ) nedelju dana se ne rade PCR analiza na korona virus, pošto aparat mora da bude servisiran, rekao je Beti direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Vasiljević.

On nije mogao da kaže koliko dugo će trajati servis tog aparata te i kada će biti nastavljeno sa analizama uzoraka na kovid-19.

Vasiljević je rekao da IZJZ nastavlja sa uzimanjem uzoraka koje prosleđuje na analizu laboratorijama u Beogradu.

Na primedbu novinara da pacijenti u Kragujevcu duže čekaju na rezultate iz Beograda od kada se analize ne rade u „Kraguju“ Vasiljević je rekao da to nije problem kragujevačkog Instituta.

„Institut je blagovremeno pokrenuo redovno servisiranje, a u međuvremenu i dalje vršimo uzorkovanje i prosleđujemo briseve u laboratorije u Batajnici i Vatreno oko“, saopštio je IZJZ.

Navedeno je da IZJZ ima sasvim dovoljno podloga i briseva, od 300 do 370 na dnevnom nivou, što je sasvim dovoljno za Šumadijski okrug, a po potrebi, može da dobije i veći broj podloga i briseva.

U IZJZ kažu da će PCR aparat koji će uskoro biti servisiran, moći „punom parom“ da nastavi dalje analize u laboratoriji.

Navedeno je da je tim aparatom do sada urađeno ukupno 3.000 PCR analiza na korona virus, a pošto se  ručno radi  priprema uzoraka, posle određenog broja analiza mora da se radi servis aparata.

„Uskoro bi trebalo da nam stigne aparat za automatsku robotizovanu ekstrakciju uzoraka, što će nam omogućiti mnogo lakši rad i obradu većeg broja uzoraka. Očekujemo da nam stigne i još jedan PCR aparat, što će u mnogome popraviti performanse laboratorije. Ovim ćemo, uz već postojeći  pored ostalih aktivnosti vezanih za zdravlje ljudi, radi non stop testiranje, koje se sastoji od uzorkovanja i rada u laboratoriji“, saopšteno je.

Institut za javno zdravlje Kragujevac je u početku epidemije radio samo uzorkovanje i briseve transportovao u laboratorije u Beogradu, a kasnije je laboratorija „Kraguj“ počela da radi i PCR analize na kovid-19.

Istom opremom je pre analiza na korona virus, Institut radio i veliki broj drugih uzoraka i analiza, vezanih za delatnost ove ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari