Izlilo se između 25 i 30 hiljada litara goriva u Dunav, zabranjeno kupanje na novosadskom Štrandu 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Kod naselja Čelarevo izlilo se između 25.000 i 30.000 litara goriva iz broda koji plovi sa bugarskom zastavom koji je usidren, rekli su iz Ministarstva zaštite životne sredine.

– Inspekcija zaštite životne sredine se stavila na raspolaganje svim službama, u pripravnosti je i spremna da reaguje zbog akcidenta koji se dogodio kod naselja Čelarevo. Izlilo se između 25.000-30.000 litara goriva iz broda koji plovi sa bugarskom zastavom koji je usidren. Odmah su na teren izašli nadležna vodna inspekcija i predstavnici “Vodavojvodine”, zajedno sa predstavnikom sektora za vanredne situacije Bačke Palanke koji prate tok mrlje sa gorivom, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako navode pomor ribe nije detektovan, a Tužilaštvo je naložilo uzorkovanje vode.

Rukovodilac službe za zaštitu voda „Vode Vojvodine“ Jovan Vignjević rekao je da se prema izveštaju kapetana broda koji plovi pod bugarskom zastavom u Dunav kod Čelareva izlilo 35 hiljada litara pogonske nafte, oko 01.00.

„Mi smo trenutno na tom brodu, to je lokalitet Dunava kod Čelareva. Mi kao „Vode Vojvodine“ zajedno sa vodnom inspekcijom, akreditovanim laboratorijama za zaštitu životne sredine, službama policije i sektorom za vanredne situacije smo izašli na teren“, rekao je Vignjević.

Kako je naglasio, nafta se izlivala po površini Dunava, u njegovom plovnom delu.

Novosadska lučka kapetanija podnela je u ranim prepodnevnim časovima prijavu Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da je na 1287. kilometru Dunava u blizini Čelareva došlo do akcidenta i da se iz broda koji plovi pod bugarskom zastavom izlila tečnost za koju se sumnja da potiče od naftnih derivata, rekao je pomoćnik sekretara u tom pokrajinskom telu, Nemanja Ivanović.

„Istog momenta je na teren upućena pokrajinska inspektorka za vodu, koja se nalazi na licu mesta. Obavešteni su nadležni javni tužilac, upravljač tom vodom, nadležno javno preduzeće ‘Vode Vojvodine’ kao i lokalna samouprava“, rekao je Ivanović za Tanjug, prenosi RTS.

Ivanović, koji je u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu zadužen za sektor inspekcijskih poslova, dodaje da su istražne radnje u toku.

Iz Ministarstva poljoprivrede su saopštili da je utvrđena pogodna lokacija na kojoj je moguće postavljanje zaštitne plivajuće brane kako bi se uhvatila naftna mrlja.

„Po postavljanju zaštitne plivajuće zavese uhvaćena naftna mrlja se odvaja od vodene faze, skladišti i zbrinjava“, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Zabranjeno kupanje na Štrandu

Na novosadskoj plaži na Dunavu Štrand zabranjeno je kupanje zbog naftne mrlje koja se danas pojavila na reci, kao posledica izlivanja goriva iz broda koji je plovio pod bugarskom zastavom, saopštilo je danas Javno komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo“.

„Iz bezbednosnih razloga kupanje će biti strogo zabranjeno sve dok nadležne službe ne uklone mrlju i dok nadležni instituti ne saopšte da je voda ispravna za kupanje“, navodi se u saopštenju.

„Gradsko zelenilo“ navodi da je kupanje zabranjeno i zbog niske temperature vode u Dunavu, kao i zbog visokog vodostaja reke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari