Uz poštovanje svih naloženih mera republičke vodoprivredne inspekcije koje je NIS sproveo na skladišnoj instalaciji Jugopetrola u Prahovu, sada je gotovo nemoguće izlivanje zagađene vode u Dunav. U ove svrhe, odnosno sanaciju priobalja, čišćenje kanalizacije i separatora za prečišćavanje otpadnih voda uloženo je oko 16 miliona dinara, ugrađena je i nova oprema koja je rizik od svakog akcidenta smanjila na minimum u šta se uverila i delegacija trilateralne komisije Srbije, Rumunije i Bugarske za zaštitu voda.

Uz poštovanje svih naloženih mera republičke vodoprivredne inspekcije koje je NIS sproveo na skladišnoj instalaciji Jugopetrola u Prahovu, sada je gotovo nemoguće izlivanje zagađene vode u Dunav. U ove svrhe, odnosno sanaciju priobalja, čišćenje kanalizacije i separatora za prečišćavanje otpadnih voda uloženo je oko 16 miliona dinara, ugrađena je i nova oprema koja je rizik od svakog akcidenta smanjila na minimum u šta se uverila i delegacija trilateralne komisije Srbije, Rumunije i Bugarske za zaštitu voda. Posle postavljanja plivajuće brane i instaliranja sistema za uzbunjivanje, NIS petrol će rizik od izlivanja štetnih materija svesti na minimalnu meru, čulo se prilikom boravka ove trilateralne komisije, kada je naglašeno da i dalje ostaje veliki problem drugih izvora zagađenja, posebno onog koji nastaje usled šverca goriva na Dunavu.
Primera radi, kvalitet vode koja se iz sistema za prečišćavanje izliva u Dunav druge je klase, dok kvalitet vode u ovoj reci kod Prahova varira između druge i treće klase. U prahovskoj instalaciji su posle NATO bombardovanja obnovljena dva nadzemna rezervoara. Prijem i otpremanje robe obavlja se preko autopunilišta, potom železničkog pretakanja i rečnog terminala. NIS je u projekte zaštite životne sredine u 2006. godini investirao više od 50 miliona evra, a u NIS petrolu u okviru koga su rafinerijska postrojenja i prometne organizacije, tokom ove godine biće uložena 182 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari