Izložba "Dodir stakla" 1

Izložba „Dodir stakla“ otvorena je danas u Muzeju primenjene umetnosti. Reč je gostujućoj izložbi savremenog nordijskog stakla koju organizuju ambasade Finske, Danske, Norveške i Švedske s ciljem da promovišu nordijsko stakla, dizajnere i proizvođače.

Ovom izložbom se pokazuje kako četiri nordijske zemlje sarađuju u umetničkim projektima. Autorka izložbe je Lada Ratković Bukovčan, muzejska savetnica Muzeja Mimara iz Zagreba.

Izložba se sastoji od 80 predmeta nastalih u 13 poznatih staklara i dizajn studija koji su većinu svojih dela ostvarili samostalno ili kroz saradnju s vrhunskim umetnicima, arhitektama i dizajnerima. Ovi predmeti se i danas izrađuju, a vizionarski su ih osmislili legende dizajna 30-ih i 60-ih godina 20. veka Alvar Alto, Tapio Virkala, Timo Sarpaneva, kao i drugi saradnici finske fabrike stakla Itala.

Izložba "Dodir stakla" 2

Eksponati na izložbi

Ovi predmeti od stakla, od kojih su neki osmišljeni pre nekoliko decenija, i danas se izrađuju stapajući se s brojnim predmetima napravljenim od 2010. do 2014. godine, čineći jednu aktivnu i plodnu scenu koja povezuje ideje mladih stvaralaca s vrhunskom veštinom staklarske izrade poput, na primer, ostvarenja norveške fabrike stakla Magnur. Mnogi među njima i sami su staklari te svoju primarnu zamisao prate i oblikuju do završnog trenutka, utiskujući u staklenu membranu predmeta i svoju zamisao i svoj dah.

Na izložbi će svojim ostvarenjima biti zastupljene fabrike stakla Holmegord, Architectmade i Lene Bjere Dizajn iz Danske; fabrika stakla Itala, Lasismi i galerija Mafka & Alakoski iz Finske; fabrike stakla Hadeland, Jevik i Magnur, kao i studio Nestetangen iz Norveške, te fabrike stakla Moleros, Skrufs i Nibru iz Švedske. Generalni sponzori izložbe su Wiener Stadtische i I&F McCann Grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari