Izrael će primiti 5.000 ukrajinskih izbeglica i neće tražiti depozit 1Foto: Pixabay/ Buecherwurm_65

Ministarka unutrašnjih poslova Izraela Ajelet Šaked najavila je danas da ta zemlja više neće zahtevati od ukrajinskih izbeglica koje stižu na međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva da daju depozit od oko 3.000 dolara da bi ušli u zemlju.

U saopštenju za novinare u Jerusalimu Šaked je navela da će Izrael pristati da primi 5.000 ukrajinskih izbeglica, a već ih je stiglo oko 3.000.

Ukrajinci će dobiti privremene vize koje će im omogućiti da ostanu u Izraelu tri meseca, a ako po isteku tog perioda borba u Ukrajini i dalje traje njima će biti dozvoljeno da takođe rade u jevrejskoj državi.

Umesto depozita oni koji ulaze u Izrael moraće da potpišu obavezu da odu čim se okonča vanredno stanje u njihovoj domovini, preneli su izraelski mediji.

Izrael će takođe dozvoliti da 20.000 Ukrajinaca, za koje ministarka Šaked kaže da su već ilegalno živeli u toj zemlji pre nego što je rat počeo, tu i ostanu.

Svaki građanin Ukrajine koji želi da dođe u Izrael mora da popuni onlajn aplikaciju na veb-sajtu Ministarstva spoljnih poslova. Oni će pokazati odobrenje o dolasku pre ulaska u avion za Izrael.

Izraelski građani mogu da prime Ukrajince u svoje domove, pod uslovom da svako ko to želi da učini primi samo jednu najužu porodicu.

Izrael će i dalje davati državljanstvo ukrajinskim Jevrejima koji žele da se usele u tu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari