Izrael u četvrtak pred sudom u Hagu pod optužbom za genocid u Gazi 1Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Izrael će se u četvrtak prvi put u svojoj istoriji naći na optuženičkoj klupi Međunarodnog suda pravde u Hagu pod optužbom za genocid u ratu u Gazi, piše danas Tajms of Izrael.

Optužbe su izuzetno ozbiljne, pa bi čak i privremena presuda protiv Izraela imala ozbiljan uticaj na njegov međunarodni status i globalnu reputaciju, sa potencijalno strašnim diplomatskim i političkim posledicama, dodaje portal.

Presuda protiv Izraela mogla bi čak uticati na tekuće vođenje rata protiv režima terorističke grupe Hamas u Gazi.

Tužbu je podnela Južna Afrika, a u njoj se navodi da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu, čiji je potpisnik.

U njoj se navodi veliki broj palestinskih civila ubijenih tokom rata i ozbiljno smanjen pristup hrani, vodi i medicinskoj nezi stanovništva Gaze, za koje Južna Afrika navodi da su rezultat planiranog napora Izraela da izvrši genocid nad Palestincima.

Od posebne važnosti je to što su Južnoj Africi argumente dale brojne „zapaljive izjave“ izraelskih ministara o Palestincima u Gazi, tvrdeći da su one dokaz da država Izrael ima nameru da počini genocid, konstatuje portal u autorskom tekstu.

Za konačnu presudu verovatno će biti potrebne godine, zbog čega je Južna Afrika zatražila od suda da donese privremenu naredbu, koje bi mogle da se kreću u rasponu od potpunog prekida vatre do umerenijih naredbi kao što su kao insistiranje da se dozvoli više humanitarne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari