Izrael želi da pregovara s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i izoluje Hamas pošto je taj pokret preuzeo kontrolu nad čitavim pojasom Gaze, izjavila je juče ministar inostranih poslova Izraela Cipi Livni. „Želimo da postignemo dogovor s Abasom i umerenim Palestincima i moraćemo da prođemo kroz različite faze kako bi garantovali da buduća palestinska država neće biti teroristička država“, rekla je ministarka izraelskom državnom radiju.

Izrael želi da pregovara s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i izoluje Hamas pošto je taj pokret preuzeo kontrolu nad čitavim pojasom Gaze, izjavila je juče ministar inostranih poslova Izraela Cipi Livni. „Želimo da postignemo dogovor s Abasom i umerenim Palestincima i moraćemo da prođemo kroz različite faze kako bi garantovali da buduća palestinska država neće biti teroristička država“, rekla je ministarka izraelskom državnom radiju. „Istovremeno, ne sme se dozvoliti Hamasu da dobije legitimitet i stoga je važno da međunarodna zajednica nastavi da vrši pritisak na taj pokret“, dodala je Livnijeva.
Izraelska ministarka je još rekla da se „Hamas zasniva na ekstremističkoj verskoj ideologiji koja ne priznaje postojanje izraelske države. Danas, posle onoga što se dogodilo u pojasu Gaze, međunarodna zajednica može jasnije da sagleda Hamas“. Ona je dodala da Izrael iz takve situacije mora da „izvuče zaključke“ i da se brani. „Nama je i dalje prst na okidaču i mi nastavljamo našu borbu protiv terorizma“, rekla je Livnijeva.
Palestinski predsednik raspustio je juče i nacionalni Savet za bezbednost, što je znak njegovih namera da dalje oslabi rivalsku političku grupu Hamas. Savet je formiran u martu kao deo vladajućeg saveza Fataha i Hamasa, u cilju podele bezbednosnih odgovornosti između dve stranke. Potpredsednik tog saveta bio je doskorašnji palestinski premijer Ismail Hanije, ujedno i lider radikalnog islamskog pokreta Hamas, koga je Abas prošle sedmice razrešio s premijerske funkcije posle zaoštravanja sukoba u pojasu Gaze. Savet za nacionalnu bezbednost inače do sada nije ni zasedao, jer članovi tog saveta iz dva pokreta nisu nikako uspevali da se dogovore oko kontrole nad bezbednosnim strukturama.
U međuvremenu, EU je saopštila da će obnoviti direktnu ekonomsku pomoć palestinskim vlastima u znak podrške novom kabinetu predsednika Mahmuda Abasa, izjavio je juče ministar EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana. Abas je imenovao vladu koja isključuje islamski pokret Hamas koji je zauzeo Gazu posle žestokih sukoba. Solana nije precizirao kada će početi dostava novca, ali je izjavio da će deo fonda biti namenjen za Gazu. EU i SAD su uvele embargo prethodnoj vladi posle pobede Hamasa na izborima pre 18 meseci.
Solanini komentari usledili su pošto je Izrael saopštio da će biti spreman da olakša ekonomske sankcije sada kada Hamas nema zvaničnu ulogu u palestinskoj vladi. Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je da će njegova vlada takođe biti spreman da preduzme „mnogo veće rizike“ za mir s Palestincima.
Govoreći pre sastanka ministar inostranih poslova u Luksemburgu Solana je izjavio da će EU biti spremna i na direktne finansijske isplate vladi novog premijera Salama Fajada koji je veoma poštovan među međunarodnim organizacijama i donatorima, a u prethodnoj administraciji bio je ministar finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari