Izraelski predsednik Moše Kacav podneo je juče pismenu ostavku u okviru mnogo kritikovane parničke pogodbe kojom je povučeno planirano podizanje optužnice za silovanje i pretnja zatvorskom kaznom. Njegova ostavka, dve nedelje pre isteka sedmogodišnjeg mandata, stupa na snagu u nedelju i otvara put za podizanje optužnice za dela manjeg značaja kao što su nepristojno ponašanje, seksualno uznemiravanje i ometanje pravde.

Izraelski predsednik Moše Kacav podneo je juče pismenu ostavku u okviru mnogo kritikovane parničke pogodbe kojom je povučeno planirano podizanje optužnice za silovanje i pretnja zatvorskom kaznom. Njegova ostavka, dve nedelje pre isteka sedmogodišnjeg mandata, stupa na snagu u nedelju i otvara put za podizanje optužnice za dela manjeg značaja kao što su nepristojno ponašanje, seksualno uznemiravanje i ometanje pravde. Kacav će izbeći zatvorsku kaznu, ali će morati da plati odštetu za dve od ukupno četiri žene koje su radile u njegovom kabinetu.
Parnička pogodba koju je Kacav potpisao u četvrtak bila je dramatičan preokret za generalnog tužioca Menija Masusa, koji je još u januaru saopštio da će suditi predsedniku na osnovu optužbi za silovanje i druge seksualne zločine, optužbe zbog kojih je mogao da bude osuđen na 20 godina zatvora. Oni koji optužuju Kacava osudili su ovu pogodbu, kao i grupe za zaštitu prava žena i novinarski komentatori. Istraživanja javnog mnjenja Dahaf instituta za istraživanje objavljena juče u dnevniku Jediot Ahronot pokazuju da se 69 odsto ispitanika protivi pogodbi, dok 73 odsto smatra da pravda nije zadovoljena. U istraživanju su učestvovale 503 osobe. Navodi da je Kacav zloupotrebio svoju poziciju, koja je u Izraelu uglavnom ceremonijalna, najozbiljnije su optužbe koje su ikada izrečene protiv jednog izraelskog lidera. Pogodba je juče bila dominantna tema brojnih izraelskih listova i široko je viđena kao pobeda za Kacava. Na konferenciji za novinare koja je emitovana na televiziji, jedna od žena koje su tužile Kacava držala se svoje priče i istakla da je predsednik, koga je nazvala razvratnikom nju silovao i da joj je okrivljeni stalno nudio seks i pretvorio je u seksulanog roba. „Žalim zbog odluke generalnog tužioca jer je time dat legitimitet seksualnim prestupnicima“, izjavila je žena čije je lice prilikom emitovanja konferencije na televizije bilo zamagljeno dok je njen identitet sakriven. Krizne grupe za zaštitu prava silovanih najavile su proteste u Tel Avivu kako bi izrazili svoju uvređenost postignutim dogovorom između Kacava i generalnog tužioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari