Uzbekistanci su juče glasali na predsedničkim izborima održanim pod čvrstom kontrolom države, posle kojih se očekuje produženje vladavine Islama Karimova, jednog od najautokratskijih, antizapadno orijentisanih lidera strateški važnog regiona Centralne Azije.
Karimov, nekadašnji komunistički bos, borio se za novi mandat protiv tri malo poznata kandidata koji javno govore da podržavaju njegovu politiku, a kritičari režima kažu da je reč o marionetama koje treba da stvore iluziju slobodnog nadmetanja.

Uzbekistanci su juče glasali na predsedničkim izborima održanim pod čvrstom kontrolom države, posle kojih se očekuje produženje vladavine Islama Karimova, jednog od najautokratskijih, antizapadno orijentisanih lidera strateški važnog regiona Centralne Azije.
Karimov, nekadašnji komunistički bos, borio se za novi mandat protiv tri malo poznata kandidata koji javno govore da podržavaju njegovu politiku, a kritičari režima kažu da je reč o marionetama koje treba da stvore iluziju slobodnog nadmetanja. Gotovo polovina stanovništva Centralne Azije živi u Uzbekistanu, a stabilnost u ovom regionu bogatom energentima od suštinske je važnosti za Rusiju, Kinu i Sjedinjene Države koje se bore za svoj uticaj.
Novinarima je bio zabranjen pristup u dobro čuvano biračko mesto u prestonici Taškentu, gde je Karimov glasao, dok je mnoštvo policajaca u zelenim uniformama patroliralo ulicama, naveli su aktivisti civilnog sektora.
U kratkom izveštaju državne novinske agencije UZA o glasanju Karimova nema navoda da je on bilo šta izjavio. Činjenica da se za predsednika kandidovalo nekoliko osoba „dokaz je da je naša zemlja izgradila demokratsko društvo“, navedeno je u izveštaju agencije UZA.
„Ishod izbora je unapred određen. Nema naznaka da Karimovljev režim popušta“, rekao je u telefonskoj izjavi za AP borac za ljudska prava iz Taškenta Surat Ikramov. Do podneva izlaznost je, prema navodima vlasti, bila 60 odsto, što je daleko iznad minimalnih 33 odsto potrebnih da bi izbori bili validni.
Tokom 18 godina duge vladavine, Karimov je strpao u zatvor ili proterao sve svoje rivale. Karimov se suočio sa široko rasprostranjenim kritikama da krši ljudska prava, muči svoje protivnike i organizuje nameštene procese.
Represija koju je Karimov pokrenuo protiv muslimana koji su pokazali lojalnost prema nedržavnim institucijama, raspalila je radikalni islam i povećala postojeće napetosti u regionu koji se graniči s Avganistanom i Iranom. Karimov je zauzeo neprijateljski stav prema zapadu pošto je 2005. naredio zatvaranje vazduhoplovne baze SAD. To je bila njegova reakcija na kritike zapada usmerene na njegovu vladu zbog krvavog gušenja protesta u Andižanu.
Karimov je, takođe, proterao strane medijske organizacije i grupe za pomoć, optužujući ih da žele da pokrenu revoluciju u Uzbekistanu, i istovremeno pojačao veze s Rusijom i Kinom. Posle raspada Sovjetskog Saveza Karimov je pobedio na predsedničkim izborima 1991. i 1999, i produžio sebi mandat, jednom u parlamentu, a drugi put na referendumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari