Izveštaj GRECO o Srbiji: Srbija ispunila većinu preporuka 1Foto FoNet Ana Paunković

Srbija je na zadovoljavajući način sprovela, ili se bavila sa deset od 13 preporuka za sprečavanje korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima Grupe država protiv korupcije (GRECO), ocenilo je danas to telo Saveta Evrope.

Tri preporuke ostale su delimično sprovedene, navodi se u „Izveštaju o četvrtoj rundi evaluacije – Dodatku na drugi izveštaj o usklađenosti“ koji je GRECO usvojio na 95. plenarnoj sednici u Strazburu krajem novembra/početkom decembra.

Objavljivanjem tog izveštaja biće zatvorena četvrta runda praćenja koja je trajala od 2015.

U zaključcima izveštaja o Srbiji piše da je, kada je reč o Skupštini, većina preporuka GRECO ispunjena na zadovoljavajući način. Ocenjuje se da je dodatno unapređena transparentnost u procesu izrade zakona, državni organi blagovremeno objavljuju nacrte zakona na javnim sajtovima, amandmani se objavljuju onlajn, proces učešća javnosti u preliminarnoj fazi u zakonodavnom procesu je efikasniji.

Preostalo je, kako se navodi, da se u Poslovnik Skupštine unesu konkrenti rokovi.

Navodi se i da je upotreba hitnog postupka kod donošenja zakona znatno smanjena, iako do sada nisu uvedena jasnija pravila koja bi dala stroži okvir za tu praksu.

Dalje se ocenjuje da je zakon o lobiranju podržan nizom podzakonskih akata, obukama i podizanjem svesti.

Takođe se navodi da usvajanje Kodeksa ponašanja poslanika, uz Smernice za primenu, podizanje svesti i obuke predstavljaju veliki korak napred.

Kada je reč o sudijama i tužiocima, usvajanje ustavnih reformi omogućilo je sprovođenje većine preporuka GRECO. Većinu Visokog saveta sudstva sada čine sudije izabrane od strane kolega a ukinuto je članstvo po službenoj dužnosti predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti. Navodi se i da su preduzete mere za jačanje transparentnosti aktivnosti Visokog saveta sudstva i njegovu budžetsku autonomiju.

U slučaju Visokog saveta tužilaštva, njegov znatan deo čine tužioci koje su izabrale kolege a članovi koje imenuje Skupština imenuju se u postupku koji jača pluralizam mišljenja i obezbeđue izvesnu depolitizaciju.

Međutim, GRECO izražava žaljenje što parlament nastavlja da igra ulogu u imenovanju nekih članova Visokog saveta tužilaštva a ministar pravde ostaje član Saveta po službenoj dužnosti, iako više ne glasa u disciplinskim postupcima.

Istovremeno se pozdravljaju normativni okvir i metode za unapređenje objektivnosti i transparentnosti procedura zapošljavanja i napredovanja sudija i tužilaca, kao i jačanje sistema ocenjivanja sudija i tužilaca kako bi se obezebdila transparentnija i pravičnija procedura.

Ukazuje se i da usvajanje Smernica za sprečavanje neprimerenog uticaja na sudije ide u dobrom pravcu, kao i na ulogu Etičkog odbora Visokog saveta tužilaštva.

U zaključcima izveštaja dalje se navodi da se Zakonom o sprečavanju korupcije, izmenjenim po preporukama GRECO, kao i relevantnim priručnicima i smernicama za javne funkcionere, unapređuju pravila o sukobu interesa koja se primenjuju na poslanike i tužioce. Kako se dodaje, to pruža neku osnovu za rešavanje sukoba interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari