Izveštaj o organizovanom kriminalu u regionu: Glavna prepreka za razvoj 1Foto: Bojan Cvejić

Organizovani kriminal je glavna prepreka za razvoj celog regiona Zapadnog Balkana, navodi se u izveštaju o saradnji EU sa regionom na borbi protiv organizovanog kriminala, koji je usvojen u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Iskoreniti političke i administrativne veze sa organizovanim kriminalom, otvoriti arhive jugoslovenskih tajnih službi i aktivnije sarađivati sa državama regiona na borbi protiv organizovanog kriminala, glavni su zaključci izveštaja koji je pripremio austrijski poslanik, prenosi N1.

Kako se navodi, pranje novca, šverc oružja i šverc ljudi, pre svega migranata, osnovne su ilegalne aktivnosti registrovane u regionu, a glavni faktori koji čine društva ranjivim su nedostatak mogućnosti za zapošljavanje, korupcija, dezinformacije, elementi zarobljavanja države, nejednakost i strano mešanje nedemokratskih režima kao što su Rusija i Kina.

Poseban problem je nedostatak istinske političke volje, navodi se u izveštaju, pa se od nadležnih traži posvećeniji rad političara i primena reformi u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Svesni veza između visokih političkih ličnosti i organizovanih kriminalnih grupa, poslanici u izveštaju traže i jasne mere zaštite i efikasno krivično gonjenje slučajeva „visoke korupcije“, ali i otvaranje arhiva tajnih službi.

Autor izveštaja, austrijski poslanik Lukas Mandl, za N1 kaže da države regiona u toj borbi ne bi trebalo da budu same, već da računaju na saradnju sa EU i insitira na tome da izostanak rezultata u borbi protiv organikzovanig kriminala ne sme biti prepreka za evrointegracije regiona.

„Pretnje koje predstavljaju kriminalci sa zapadnog Balkana su čest argument protiv daljeg proširenja EU u nekim zemaljama. Ali to je pogrešan argument, jer istina je potpuno suprotna tome. Proces integracije je značajan deo naše borbe protiv organizovanog kriminala i spreman sam da ukrstim argumente sa svakim ko time želi da uspori ili ometa taj proces. To ne smemo dozvoliti“, kaže Lukas Mandl, poslanik Evropskog parlamenta.

Odbor za spoljne poslove usvojio je izveštaj ogromnom većinom glasova, a rasprava o njemu trebalo bi da bude održana na sednici EP u decembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari