Izveštaj Stejt departmenta o trgovini ljudima: Vlada u Prištini ne ispunjava minimalne standarde za sprečavanje trgovine ljudima 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

„Trgovci ljudima na Kosovu u proteklih pet godina eksploatišu domaće i strane žrtve“, navedeno je u novom izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u svetu, prenosi portal Kossev.

U izveštaju je ocenjeno da vlada u Prištini ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima mada ulaže značajne napore, te da nije ispunila minimalne standarde u nekoliko ključnih oblasti.

Napredak je postignut u oblasti uvećanja „napora u sprovođenju zakona“, tako što su izrečene osuđujuće presude za više trgovaca ljudima i identifikovano je više žrtava.

Minimalni standardi nisu ispunjeni u oblasti kaznene politike, gde sudije „izriču blage kazne osuđenim trgovcima ljudima, a vlada nije usvojila Nacionalnu strategiju i akcioni plan za borbu protiv trgovine ljudima za 2020-2024“.

Usled neadekvatnih procedura identifikacije za prisilno prosjačenje, vlasti su verovatno deportovale pojedine neidentifikovane žrtve trgovine ljudima, kaže se u izveštaju.

Problem su statističke metode baza podataka.

„Policija je istražila 17 novih slučajeva sa 43 osumnjičena, u poređenju sa 62 nova slučaja u 2020. Policija je takođe istražila sedam dodatnih osumnjičenih za ‘korišćenje seksualnih usluga od žrtve trgovine ljudima’, u poređenju sa devet osumnjičenih u 2020“, pojašnjeno je.

Procesuirano je 35 novih slučajeva sa 60 optuženih, a osuđeno sedam trgovaca ljudima, ali nije optužen ni osuđen nijedan počinilac koji je „koristio seksualne usluge od žrtve trgovine ljudima“.

Nije smanjen broj zaostalih sudskih predmeta, kojih ima 70, a sudije i dalje izriču kazne ispod zakonskog minimuma od pet godina zatvora – neki trgovci ljudima osuđeni su na uslovne kazne zatvora, a jedan na novčanu kaznu u iznosu od 300 evra.

Otkrivene su 22 žrtve trgovine ljudima, od kojih su 19 žrtve trgovine ljudima u vezi sa seksualnim uslugama, a tri žrtve prisilnog prosjačenja. Među njima su 16 devojčica, četiri žene, dva dečaka.

„Mnoge žrtve seksualne trgovine na Kosovu su devojke, mada trgovci prisilno dovode žene iz Albanije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, i drugih država. Trgovci ljudima vrbuju žene i devojke uz obećanje o braku ili zaposlenju kao plesačice i pevačice i teraju žrtve na seksualnu trgovinu u privatnim kućama i stanovima, noćnim klubovima i salonima za masažu“, konstatovano je u izveštaju.

Deca sa Kosova, Albanije i drugih susednih zemalja prisiljena su da prose.

„Marginalizovani Romi, Aškalije i Egipćani, posebno deca, izložena su prisilnom prosjačenju i trgovini koju često čine njihovi roditelji ili rođaci. LGBTQI+ osobe, migranti, tražioci azila i izbeglice takođe su izloženi većem riziku trgovine ljudima“, navodi Stejt department.

Države su izveštaju rangirane u tri kategorije, s tim da druga kategorija ima podkategoriju u kojoj se sada nalazi Srbija – što donosi dodatno praćenje situacije u borbi protiv trafikinga, dok je Kosovo ostalo u drugoj kategoriji, navodi portal Kossev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari