Srbija i trgovina ljudima: Vlada nije zaštitila oko 500 vijetnamskih radnika 1foto Miroslava Pudar

Srbija je nazadovala, konstatovano je u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u svetu, u čiji je uvid danas imao Glas Amerike (Voice of America – VoA).

Srbija je ostala u kategoriji dva, ali je u toj državi potrebno dodatno pratiti situaciju, navedeno je u dokumentu. Razlog za to bio je slučaj sa 500 vijetnamskih radnika koji su “ bili prisiljeni da rade u fabrici kod Zrenjanina koja je u kineskom vlasništvu“.

„Vlada nije u potpunosti zaštitila žrtve ili istražila verodostojne navode da je oko 500 vijetnamskih radnika bilo podvrgnuto prisilnom radu u fabrici koja je u vlasništvu Kine“, piše u tekstu.

U generalnoj oceni učinka Srbije navedeno je da vlada u potpunosti ne ispunjava minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima ali, kako je navedeno, ulaže značajne napore da to učini.

„Vlada nije iskazala snažnije napore u borbi protiv trgovine ljudima u odnosu na prethodni izveštaj – uzimajući u obzir i poteškoće uzrokovane pandemijom korona virusa. Nedovoljno napora uloženo je u identifikovanje žrtava, kao i primenu standarda za to“, navedeno je u tekstu uz napomenu da je bilo poteškoća i u specijalizovanim ustanovama za zbrinjavanje oštećenih.

Kao preporuke u borbi protiv trgovine ljudima navedeno je preduzimanje istraga, krivičnog gonjenja i kažnjavanja trgovaca ljudima, kao i zvaničnika koji su povezani sa time. Deo njih odnosi se i na slučaj vijetnamskih radnika i više drugih oblasti.

U izveštaju se podseća da podaci prikupljeni tokom poslednjih pet godina ukazuju da su žrtve trgovine u Srbiji žene koje krijumčari koriste kao seksualno roblje u zemlji, ali se one krijumčare i širom Evrope, posebno u Austriju, Nemačku, Italiju i Tursku.

Muškarci iz Srbije se koriste kao radna snaga, posebno u sektoru građevinarstva, u evropskim zemljama (uključujući Austriju, Belgiju, Hrvatsku, Francusku, Nemačku, Italiju, Luksemburg, Crnu Goru, Rusiju i Švajcarsku) i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Države su rangirane u tri kategorije, prvu, drugu i treću, s tim da druga ima i potkategoriju koja podrazumeva dodatno praćenje situacije neke države u borbi protiv trgovine ljudima.

Izveštaj Stejt departmenta o trgovini ljudima jedan je od najsveobuhvatnijih izvora informacija o borbi protiv trgovine ljudima koju sprovode vlade širom sveta.

Prvi dokument objavljen je 2001. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari