Izvoz odbrambene industrije povećan četiri puta 1Foto: Fonet (arhiva)

Izvoz odbrambene industrije od 2012. godine povećan je četiri puta, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle obilaska fabrike „Teleoptik žiroskopi“, za koju je rekao da je „mozak“ sistema odbrambene industrije Srbije.

On je novinarima rekao da je izvoz odbrambene industrije 2012. godine bio 154 miliona evra, prošle godine 560 miliona, a ove godine očekuje se 630 miliona evra.

Navodeći da radnici „Teleoptika“ imaju niske plate u odnosu na ostale zaposlene u odbrambenoj industriju, Vučić rekao da je dogovoreno da će radnici imati „značajno veće plate“ i da će biti „nešto zadovoljniji“.

Teleoptik je bio ugašena fabrika, a danas živi sa velikom nadom, rekao je Vučić, navodeći da je pre godinu i po dana usvojen plan da se za tu fabriku izdvoji novih pet miliona evra.

Prema njegovim rečima, u državnoj odbrambenoj industriji radi oko 12.000 ljudi, a ukupno u toj oblasti ima oko 21.000 zaposlenih.

Direktor kompanije „Teleoptik žiroskopi“ Milan Nastić naveo je da zemunska fabrika ima ugovore sa Vojskom Srbije, SDPR i inostranim partnerima, od kojih je pomenuo Ujedinjene Arapske Emirate.

Ne bih sada govorio o ciframa, ali to je tri do četiri puta više nego u 2015. godini, rekao je on.

Uz zahvalnost Vladi, Ministarstvu odbrane i Vučiću što su izdvojili novac za Teleoptik, Nastić je ocenio da ta komapanija mora da postoji, pošto je značajna za odbrambeni sistem Srbije.

Privredno društvo „Teleoptik žiroskopi“ osnovano je 1922. godine, a posle ulaganja Vlade Srbije od 6,86 miliona evra zaposleno je novih 40 radnika. Uvođenjem novih tehnologija zemunska fabrika proizvodi merne, optičke i navigacione instrumente, bavi se razvojem i proizvodnjom najsofisticiranijih sistema naoružanja, kao i optičkih i optoelektronskih sprava.

Ima oko 200 zaposlenih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari