"Ja sam profesor protiv koga su studentkinje podnele prijavu": Aleksandar Nedeljković sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja za Danas 1Foto: FSFV/Privatna arhiva

Profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu (FSFV) dr Aleksandar Nedeljković tvrdi za Danas da je prijava za uznemiravanje studentkinja podneta protiv njega „sa ciljem da se izvrši pritisak da odustane od kandidature za dekana te ustanove“.

Profesor Nedeljković, u pisanom obraćanju našoj redakciji, ističe da nema nameru da se skriva i da smatra da je jedini način da se odbrani od napada ukoliko se javno oglasi i pozove da se prekine hajka koja se vodi protiv njega.

Napominje da je iz kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti dobio pismenu potvrdu (koju je dostavio Danasu) da protiv njega nije poveden postupak.

Podsetimo, Danas je objavio da je poverenica za ravnopravnost Brankica Janković dobila prijavu studentkinja koje tvrde da im je jedan od profesora FSFV „postavljao neprihvatljive uslove za polaganje ispita“, tražeći im da „moraju biti bliske sa njim ako žele da polože ispit“, kao i da im je navodno nudio da ih vodi inostranstvo na službena putovanja.

– Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu u postupku je izbor novog dekana. Sam postupak započet je u maju mesecu 2022. godine održavanjem prvih izbora. Međutim, postupak do dana današnjeg nije okončan, iako je u međuvremenu sprovedeno četiri kruga izbora. Peti krug izbora Savet fakulteta je trebalo da raspiše 10. aprila 2023. godine, upravo na dan objavljivanja članka u dnevnom listu Danas o navodnom seksualnom uznemiravanju studentkinja od strane jednog profesora. Taj profesor sam ja i moje ime je Aleksandar Nedeljković – navodi Nedeljković.

Za prijavu saznao na sednici Saveta fakulteta

Napominje da FSFV već godinu dana nema novog dekana zato što su četiri puta propadali izbori na kojima je imao većinu glasova.

– U isto vreme ja sam i kandidat za dekana i neko ko je u sva četiri kruga izbora osvajao najveći broj glasova svojih kolega. Razlog zbog koga još uvek nisam izabran za dekana je to što predlog Nastavno-naučnog veća nije potvrdio Savet fakulteta koji u konačnom donosi odluku o izboru. Savet Fakulteta ima 27 članova (osam članova koje imenuje Vlada Republike Srbije, četiri člana koje bira Studentski parlament, dva člana iz reda nenastavnog osoblja Fakulteta i 13 članova iz reda nastavnog osoblja Fakulteta). Prijava za navodno seksualno uznemiravanje podneta je neposredno pred četvrti krug izbora Poverenici za zaštitu ravnopravnosti. Podneta prijava je anonimna bez navođenja imena bilo koje studentkinje koja je navodno uznemiravana – dodaje Nedeljković.

Sve do skoro, profesor Nedeljković nije ni znao da protiv njega postoji prijava.

– Sa činjenicom da je protiv mene podneta prijava prvi put sam se zvanično suočio na sednici Saveta kada se glasalo o mom izboru za dekana. Naime, tada je predsednik Saveta pročitao dopis jednog člana Saveta imenovanog od strane Vlade Republike Srbije u kome je od Saveta traženo da ne potvrdi moj izbor za dekana, jer protiv mene postoji prijava za ozbiljne protiv pravne radnje i neetičko ponašanje. Odmah nakon toga sam zvaničnim putem tražio prvo od dekana, a onda i od poverenice za zaštitu ravnopravnosti da mi se dostavi navedena prijava kako bih se upoznao sa njenim sadržajem i kako bih mogao da odgovorim na sve optužbe sa kojima sam suočen – objašnjava on i nastavlja:

– U vezi sa navodima iz prijave dao sam pisanu izjavu, koju sam predao Nastavno-naučnom veću Fakulteta i kancelariji Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Izjavu sam dao samoinicijativno iako od mene to ni u jednom trenutku nije traženo.

Ne može da subjektivno utiče na ocenu na ispitu

Objašnjava i da na ispitu nikada nije mogao da bude sam sa studentima, kao i da je način ocenjivanja iz njegovog predmeta takav da na ocenu nikako ne može uticati subjektivno mišljenje profesora već isključivo objektivni i merljivi parametri.

– U izjavi poverenici sam naveo da na predmetu, na kome navodno ucenjujem studentkinje polaganjem ispita, pored mene rade još dva redovna profesora koja su obojica starija od mene i koja na Fakultetu rade duže od mene. Uz to, kompletnu dokumentaciju na predmetu vezano za polaganje ispita (unos ocena i sl.) vodi jedan od ove dvojice kolega, praktičan deo ispita se realizuje u sali Fakulteta i na otvorenim sportskim terenima, a teorijski deo ispita u Amfiteatru – navodi nš sagovornik.

Prema njegovim rečima, ispitu prisustvuju svi studenti i po pravilu sva tri predmetna profesora, a  praktičan deo ispita čini šest motoričkih testova čiji je rezultat lako merljiv i svako vidi da li je neko položio ili nije (skok u dalj iz mesta, zgibovi, trbušnjaci, trčanja na 100 i 800 m i poligon).

– Internom organizacijom na predmetu ja merim samo zgibove za muškarce i povremeno poligon, a teorijski deo ispita je pisani test. Nakon objavljivanja rezultata svaki student može tražiti uvid u test i može izjaviti žalbu Dekanu ili Prodekanu za nastavu ukoliko smatra da je oštećen. Internom organizacijom na predmetu, ja sam poslednji put pregledao ove testove u školskoj 2019/20. godini. Prolaznost na ispitu, u poređenju sa ostalim predmetima, je u okviru prosečnih vrednosti ili čak iznad njih (oko 70 odsto). Neosporna činjenica da na predmetu rade tri redovna profesora, kao i neosporna činjenica da je ocenjivanje na praktičnom i teorijskom delu ispita u potpunosti objektivno, isključuju mogućnost samovolje jednog nastavnika – ističe Nedeljković.

Studente u inostranstvo vodila koleginica

Napominje i da je tvrdnja za ponudu vođenja studenata u inostranstvo zloupotrebljena i izvučena iz konteksta.

– Istina je da sam nekim studentima i studentkinjama ponudio da idu u inostranstvo, ali isključivo kao učesnici u okviru Erasmus projekta kojim rukovodim. Dalju organizaciju vezano za njihov put vodila je koleginica, koja u okviru pomenutog projekta obavlja funkciju administratora. Važno je istaći da ja niti sam išao, niti ću ići ni na jedno od ovih službenih putovanja, dva su već realizovana i još dva će biti realizovana u tekućoj kalendarskoj godini – priča naš sagovornik.

Taj profesor dodaje da, u krajnjem, imena ovih studenata i studentkinja su poznata i lako se mogu proveriti navodi iz prijave.

– Na kraju, smatram da se prijava koja je protiv mene podneta u jeku izbora za dekana ne može posmatrati van tog konteksta. Prvenstveno jer je reč o anonimnoj prijavi u kojoj se ne navodi ime nijedne studentkinje koju sam navodno uznemiravao. Jasno je da takve i slične prijave može podneti svako protiv svakoga. Upravo je to razlog zbog kojeg Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i ne postupa po anonimnim prijavama, što je regulisano njihovim Poslovnikom. U skladu sa tim, kancelarija Poverenice za zaštitu ravnopravnosti protiv mene ni ne vodi postupak – zaključuje Nedeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari