U okviru podsticaja stočarske proizvodnje opštine Trstenik, sredstvima iz agrarnog budžeta, poljoprivrednim proizvođačima sa područja trsteničke opštine podeljeno je još 260 ovaca.

Sa današnjom isporukom ovaca ispunjena je planirana kvota u okviru podsticaja stočarstva i time je ukupno podeljeno blizu 400 komada visokokvalitetnih priplodnih grla. „Današnja slika daje nam realnu nadu da će najzad, nakon dužeg niza godina, negativan trend pada stočnog fonda na teritoriji naše opštine biti zaustavljen. Mi smo u okviru našeg poljoprivrednog programa rešili da poseban akcenat stavimo na stočarstvo, jer je ono umnogome motor poljoprivredne proizvodnje. Ova akcija je samo prvi deo onoga što nameravamo da uradimo u ovoj oblasti. Sa današnjom isporukom smo podelili oko 400 komada visokokvalitetnih priplodnih grla. Od toga 50 komada rase Il d’Franas, a ostatak rasa sjenička ovca koja takođe podleže podsticajima Ministarstva poljoprivrede, koje daje po 4.000 dinara za potomstvo te ovce. Naši poljoprivrednici sklopili su ugovor sa Veterinarskom stanicom Trstenik i u periodu od dve godine u obavezi su da vrate onoliki broj jagnjadi koliko su dobili po programu podsticaja, takođe pedigriranih i visokokvalitetnih, kako bi imali ta grla za neku od narednih podela ovaca našim poljoprivrednicima“, rekao je Ivica Savić, pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu. U opštinskoj komisiji zadovoljni su realizacijom sredstava za podsticaj poljoprivrede: „Program po program privodimo kraju. Program zasada crvene paprike smo doveli skoro do kraja, program podsticaja u stočarstvu danas smo završili. Privodimo kraju i program subvencionisanih kredita. Do sada imamo preko 1000 korisnika podsticaja poljoprivredne proizvodnje“, rekao je Gerasim Atanasković, član opštinskog Veća zadužen za poljoprivredu.

Poljoprivrednici su na ovaj način obogatili svoja stada novim vrstama: „Imam trenutno 54 ovce u stadu, a ovo znači dosta zbog promene rasnog sastava. Jako je bitno da imate dobro ukrštanje i dobru rasu. A bitno je i da se očuva čista rasa, tako da je važno da kombinacijom izvedemo bolje matično stado“, rekao je Mileta Miljković, jedan od korisnika ovih podsticaja.

Podsticajna sredstva planirana su i za naredni period. Očekivanja su da će se sledeće godine uložiti još više u ove namene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari