Jači zemljotres pogodio i BiH, osetio se u Srbiji 1Foto: FreeImages

Dvadesetak minuta posle 10 časova jači zemljotres, magnitude preko 5, pogodio je danas i Bosnu i Hercegovinu, čiji je epicentar bio u blizini Mostara, a koji se osetio i u mnogim gradovima Srbije.

U Seizmološkom zavodu Srbije potvrdili su za portal Danas da su potresi koji su se osetili u Beogradu i drugim gradovima Srbije posle 10 časova posledica tog zemljotresa u Bosni i Hercegovini, ali da još nemaju precizne podatke o njegovoj jačini niti da li je naneo štete u delovima Bosne.

„Poslednji jači zemljotres u Bosni nije iz grupe zemljotresa koji su pogodili jutros Albaniju, ali je svakako posledica tog zemljotresa, odnosno podrhtvanja tla u Albaniji“, rečeno nam je u Seizmološkom zavodu Srbije.

Kako dodaju, nema naznaka da postoji opasnost od zemljotresa za Srbiju.

Dežurni seizmolog u Republičkom seizmološkom zavodu Miodrag Petrović izjavio je danas da se, nakon jakog zemljotresa u Albaniji, i u Srbiji mogu očekivati podrhtavanja tla i slični čulni efekti, ali da građani ne treba da paniče jer se radi o efektima koji ne uzrokuju štete ili rušenje objekata.

U Nevesinju oštećeno više objekata

U jakom zemljotresu koji je jutros pogodio okolinu Nevesinja oštećeno je više objekata, ali za sada nema podataka o povređenima.

Prema prvim informacijama, u Nevesinju je bilo manje štete na građevinskim objektima.

Oštećena su zgrade opštine, gimnazije i muzičke škole, a nastava u svim školama je prekinuta.

Sa starih kuća otpadali dimnjaci i delovi fasada, a iz Berkovića je javljeno da su na školi popucali zidovi, zbog čega su učenici poslati kućama.

Oštećena je i zgrada opštine u Ljubinju. Epicentar zemljotresa bio je nedaleko od Nevesinja. Prvobitno je saopšteno da je njegova jačina bila 5,2 stepena, ali je kasnije to ispravljeno na 5,4 stepeni Rihterove skale.

Osnovne i srednje škole u Nevesinju i sutra bez nastave

Opštinski štab za vanredne situacije Nevesinje odlučio na današnjem sastanku da ni sutra ne bude nastave u osnovnim i srednjim školama.

Direktor OŠ „Risto Proroković“ Mara Šaran rekla je da je bilo oštećenja na objektima nekliko područnih osnovnih škola i da oštećenja ima i na objektima matične škole, ali da nije ugrožena bezbednost učenika.

Načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Nevesinje Mladen Zubac rekao je da su na području ove lokalne zajednice najviše oštećeni krovovi objekata.

Trenutno su najveći problem stari dimnjaci koji i dalje predstavljaju opasnost za prolaznike, naveo je on. Štab za vanredne situacije formirao je stručni tim koji će sa Civilnom zaštitom i Komunalnom policijom obići lokacije i objekte čija bi oštećenja mogla ugroziti bezbednost građana, prenosi prenosi FoNet, pozivajući se na ATV.

Poslednji snažan zemljotres u Nevesinju registrovan je u jesen 1979. godine sa epicentrom u selu Luka, kada je oštećeno 300 kuća.

Podsetimo, noćas je jak zemljotres pogodio Albaniju u kojem ima više poginulih i povređenih.