Jadranka Radovanović dobitnica Nagrade za doprinos unapređenju prava žrtava 1Foto: Printscreen/Facebook.com

Na jedanaestoj godišnjoj konferenciji pod nazivom “Žrtve i savremeni društveni kontekst: Izazovi i perspektive”, koju organizuje Viktimološko društvo Srbije, danas je Jadranki Radovanović, jednoj od osnivačica VDS, dodeljena Nagrada za doprinos unapređenju prava žrtava.

Online konferencija VDS predstavlja doprinos kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Ona okuplja učesnice i učesnike iz: Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Italije, Švajcarske, Velike Britanije, Izraela, Kanade, Južne Afrike i Indije.

Cilj ovogodišnje konferencije je omogućavanje razmene iskustva i znanja, kao i ukazivanje na izazove i pravce daljeg zalaganja koji se odnose na položaj žrtava kriminaliteta u savremenom društvenom kontekstu i razvoj viktimologije, rekla je Jasmina Nikolić direktorka VDS.

Posebna pažnja konferencije odnosi se na razmatranje koncepta pravda za žrtve i šta pravda za žrtve u savremenom društvenom kontekstu znači, na starije osobe kao žrtve diskriminacije i nasilja, s posebnim fokusom na rizik od femicida kada su u pitanju starije žene, problemi u zaštiti dece od zlostavljanja, žrtve korupcije, viktimizaciju i zaštitu žrtava u kontekstu novih digitalnih tehnologija, posebno u kontekstu pandemije kovid virusa.

Nikolić je spomenula i veliki broj žrtava poslednjih dana u Srbiji, regionu i Velikoj Britaniji, kao i žrtve Covid-19. Njima, ali i svim ženama žrtvama nasilja odata je počast minutom ćutanja.

Predsednik VDS prof. dr Slobodan Savić saopštio je ime dobitnice nagrade i pročitao njenu biografiju.

“Motivacija da se pomogne ljudima je ono što me vodi kroz život i rad. To je neverovatno zadovoljstvo kad osetite da ste nekome nešto uradili, da ste pomogli”, rekla je Jadranka Radovanović.

Tekst je deo projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari