Jagodina: Mladić štrajkuje glađu zbog presude koju smatra političkom 1Foto: B. Đ.

Zbog presude Prekršajnog suda Saša Živković Rika iz Jagodine počeo je štrajk glađu ispred ove ustanove. Njemu je izrečena kazna zatvora od 30 dana, a on ovakvu odluku smatra, kako kaže, nepravednom i političkom.

Kako se navodi u sudskim dokumentima, Živković je učestvovao u tuči ispred ugostiteljskog lokala „Lav“.

Bilo je više aktera, a vlasniku restorana u Jagodini Zoranu Vasiću Papirku u istom postupu izrečena je novčana kazna od 50.000 dinara.

„Otišao sam u taj lokal u novembru 2020, jer sam čuo da radi i da je tamo muzika uživo u vreme kada je to bilo zabranjeno zbog propisanih epidemioloških mera. Radio sam „lajv“ na Fejsbuku i hteo da pozovem nadležne da reaguju. U Jagodini niko nije smeo da radi, samo je on povlašćen zbog bliskosti sa ljudima koji su ovde na vlasti“, rekao je za Danas Saša Živković koji štrajkuje glađu.

Osnovno javno tužilaštvo odbacilo je krivične prijave, a Prekršajni sud je poveo postupak u skladu sa svojim nadležnostima.

Jagodina: Mladić štrajkuje glađu zbog presude koju smatra političkom 2

Nezadovoljan presudom, Živković je pokušao da iskoristi druge pravne lekove, mada bez uspeha. Potom je tražio odlaganje izvršenja kazne zatvora.

„Neće da mi odlože izvršenje, a svima odlažu. Sve je to politika i sve odluke predsednika Prekršajnog suda Nenada Petrovića su političke. Neću da se smirim dok on ne bude razrešen, a štrajkovaću glađu dok ne dođu predstavnici Apelacionog suda iz Beograda i predstavnici Ministarstva pravde. Ako se mom ocu nešto desi jer neće da mi odlože izvršenje kazne, idem do Strazbura“, objasnio je naš sagovornik.

Sudija Petrović: Trpeo sam pritiske

Predsednik Prekršajnog suda u Jagodini Nenad Petrović, koji je i doneo predusu Živkoviću, u izjavi za Danas rekao je da je trpeo pritiske otkad je dobio taj predmet.

Sa druge strane, ističe da je svaki građanin u ovom procesu imao i mogao da ostvari sva prava koja su garantovana Ustavom i zakonima.

„Saša Živković od februara prošle godine pokušava da vrši uticaj na sud preko društvenih mreža pokušavajući da politizuje slučaj. Svojim objavama me je vređao po raznim osnovama navodeći sve na politizaciju. Oni su iskoristili sva pravna sredstva, a ja sam radio svoj posao po zakonu“, istakao je sudija Petrović.

Ističe da je slučaju pristupio profesionalno, doneo svoju odluku, kao i da je ona potvrđena na višoj instanci. Poslednja Živkovićeva žalba je odbijena, a on sada još ima zakonsko pravo na žalbu u roku od tri dana.

Odbrana smatra da se presuda ne slaže sa nalazima veštaka

Dok Saša Živković u šatoru štrajkuje glađu ispred Prekršajnog suda, njegova braniteljka ističe nezadovoljstvo što je Prekršajni sud uopte pokrenuo proces nakon što je nadležno javno tužilaštvo utvrdilo da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Jagodina: Mladić štrajkuje glađu zbog presude koju smatra političkom 3
Foto: B. Đ.

„Nije prvi put da se moj klijent nalazi pred Prekršajnim sudom. To je čisto iživljavanje. Ja smatram da opis događaja u spornoj presudi ne slaže sa nalazima sudskih veštaka. Tužilaštvo je lepo odradilo svoj posao, a u presudi Prekršajnog suda se ništa ne slaže“, kaže Ružica Nikolić, advokatica koja zastupa Živkovića.

Prema njenim rečima, spornim smatra razliku u kaznama koja je izrečena učesnicima u tuči.

Takođe, u dokumentaciji koju je dostavila našem listu naročito je istakla staklenu flašicu kisele vode koja se pominje u predmetu.

„Živković je dobio predusu u kojoj piše da je na učesnika tuče bacio flašicu. On je došao spolja, tih flašica ima samo u kafićima i restoranima, znači on nije mogao da je kupi. Ono što je važnije i to podvačim, nalazi veštaka kažu da su te povrede jednog od učesnika tuče nastale na drugi način, najverovatnije noktima, a nikako staklom, dok je u policijskom izveštaju jasno naznačeno da na licu mesta nije bilo nikakvih delova stakla, dakle nema flašice zbog koje je moj klijent osuđen na mesec dana zatvora“, rekla je advokatica.

Očekuje podršku

Saša Živković Rika ima još poslednji rok da se žali na odbijenu žalbu koju je podneo kako bi mu nadležni odložili zatvor. Ipak, sada je rešen u nameri da štrajkuje glađu.

Živković očekuje podršku građana, organizacija i političkih stranaka. Kako kaže, njegova borba je borba za istinu. „Štrajkujem dok ne dođe neko iz Ministarstva, a očekujem da se svi političari skupe, jer se ja ovde borim za pravdu. Štrajk glađu je jedino što mi je preostalo. Hoću da istaknem da sam bio u ratu na Kosovu. Podržavaju me prijatelji iz Gvozdenog puka“, rekao je.

Ispred Prekršajnog suda doneo je šator, nešto stiropora i ćebe, a kako kaže, očekuje da prijatelji i oni koji veruju u njegovu borbu donesu još pokrivača i podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari