Jagodinska bolnica čeka licencu za rad novog skenera, a nisu predali kompletnu dokumentaciju za njeno dobijanje 1Foto: Centralmedia

Pacijenti koji čekaju na pregled novim skenerom u Opštoj bolnici u Jagodini čekaće još. Neverovatno, ali istinito, ta mašina još nema licencu za rad. Reč je o posebnoj dozvoli koja je, prema propisima, neophodna za upotrebu svih aparata koji koriste jonizujuća zračenja.

Kao što smo ranije pisali, direktor jagodinske bolnice Miloš Lukić rekao je „mi smo u proceduri za dobijanje licence, ali ne znamo kada ćemo da je dobijemo i bez toga ne smemo da koristimo skener“.

Ipak, kako tvrde iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, pomenuti skener nije ušao u proceduru za dobijanje neophodne dozvole za rad.

U odgovoru koji su dostavili Danasu ističu da jagodinska bolnica nije poslala svu potrebu dokumentaciju.

Kako kažu, zahtev i deo dokumentacije za dobijanje odobrenja za obavljanje radijacione delatnosti visokog rizika u Direktorat su stigli 16. marta.

„Dokumentacija je kompletno pregledana i Direktorat je 23. marta korisniku uputio dopis sa navedenom nedostajućom dokumentacijom u postupku izdavanja odobrenja na koji do danas Direktoratu nije dostavljena dopuna“, objasnili su.

Tako, nadležni nisu mogli ni da uđu u proceduru, pa samim tim ni da izdaju dozvolu koju jagodinski lekari strpljivo čekaju.

„Procedura izdavanja odobrenja za obavljanje radijacione delatnosti visokog rizika traje najduže 90 dana, od dana podnošenja urednog zahteva“, rekli su iz Direktorata.

Podsetimo, skener je, prema tadašnjim izjavama nadležnih, u Jagodinu stigao u delovima 30. novembra prošle godine, što znači da je bilo potrebno tri i po meseca za njegovo sklapanje i prikupljanje dokumentacije za podnošenje zahteva.

Prosta računica pokazuje da je bolnica odmah nakon dopisa iz Direktorata, skupila i odmah dostavila nedostajuću dokumentciju krajem marta, skener je mogao da bude u upotrebi najkasnije do kraja juna ove godine, a možda i ranije.

Ovako, najteži pacijenti će i dalje morati da odlaze na preglede u druge gradove ili da plate ovu uslugu kod privatnika.

Pokušali smo da saznamo od direktora bolnice Miloša Lukića zbog čega menadžment nije poslao Direktoratu nedostajuću dokumentaciju, ali se on, i pored obećanja da će se javiti na naše pozive u zakazano vreme, do objavljivanja ovog teksta, ipak, nije javio.

Više vesti iz ovovg grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari