Jake veze kandidata sa Nikolom Selakovićem 1Foto: FoNet Aleksandar Levajković

Uprkos tvrdnjama ministarke pravde Nele Kuburović da nijedan od kandidata za mesto direktora Agencije za borbu protiv korupcije nije imao veze sa Ministarstvom pravde, uvidom u njihove biografije koje je pomenuto telo dostavilo našem listu pokazalo se suprotno.

Naime, problem je u tome što Agencija već dve godine vodi postupak protiv bivšeg ministra pravde Nikole Selakovića zbog sumnje da je kao član Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva učestvovao pri izboru svojih savetnika na mesta zamenika tužioca i sudije i tako se našao u sukobu interesa.

Osam članova Odbora, jer deveti nije izabran, više puta su razmatrali žalbu bivšeg ministra koju je on podneo posle donesenog zaključka da on „zaslužuje“ da bude razrešen. Do danas nijedan predlog nije dobio većinu, i to je jedini slučaj koji nije okončan od kada postoji ovo nezavisno telo. Zbog toga je stručna javnost oštro reagovala nakon što su mediji pisali o kandidatima za direktora Agencije koji su bliski sa bivšim ministrom Selakovićem, ocenivši da bi imenovanje nekog od njih na to mesto dovelo u pitanje buduću nepristrasnost i nezavisnost u radu pomenutog tela.

Kako je Danas ranije upozoravao, favoritkinja za mesto direktorke na poslednjem neuspelom izboru – Ljiljana Blagojević, u periodu od 2012. do 2014. godine bila je pomoćnica ministra pravde Nikole Selakovića u Sektoru za pravosuđe i međunarodnu pravnu pomoć i to jasno stoji u njenoj kandidaturi.

U radnoj biografiji druge kandidatkinje Biljane Pavlović piše da je u Ministarstvu pravde provela četiri godine. Od 2012. do 2014. bila je direktorka Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom, a naredne dve godine obavljala je dužnost državne sekretarke Ministarstva pravde.

Mirjana Martić, još jedna od kandidatkinja za čelno mesto u Agenciji, bila je u Ministarstvu pravde u vreme Selakovićevog ministrovanja. Nju je Visoki savet sudstva sa funkcije sutkinje Prekršajnog suda u Beogradu 2012. godine uputio u pomenuto ministarstvo, radi obavljanja stručnih poslova u oblasti evrointegracija i borbe protiv korupcije. Na tom mestu u Ministarstvu pravde provela je dve godine, do 2014.

Kako objašnjavaju iz Agencije, na konkurs je stiglo 13 prijava od kojih je jedna odbačena zbog nepotpune dokumentacije. Na poziv za razgovor odazvalo se devetoro kandidata, a među onima koji su posle pisanja medija o bliskim vezama sa Selakovićem odustali od trke za fotelju jesu njegova bivša savetnica Mirjana Mihajlović, kao i Rada Selaković, koja je u direktnoj rodbinskoj vezi sa bivšim ministrom pravde.

Novi konkurs naredne sedmice

Kako članovi Odbora Agencije na nedavnoj petosatnoj sednici nisu uspeli da izaberu novog predsednika, raspisan je novi konkurs za rukovodioca tog kontrolnog tela. Danasu je u Agenciji rečeno da će konkurs stupiti na snagu sledeće sedmice, objavljivanjem u Službenom glasniku i da će zainteresovani imati petnaest dana da dostave kandidature. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari