Janko Tipsarević: Oproštaj uz braću 1Foto: Beta/AP/Ben Curtis

Kao što je i najavio, Janko Tipsarević oprostio se od profesionalnog bavljenja tenisom u nacionalnom dresu.

Ispadanjem reprezentacije Srbije u četvrtfinalu Dejvis kupa po novom formatu, na čije je uvođenje najviše uticao čuveni fudbaler Đerard Pike, popularni Tipsa stavio je tačku na karijeru dugu 17 godina u profesionalnim okvirima. U igri parova, takozvanoj „majstorici“ posle 1:1 u pobedama protiv Rusije, selektor Nenad Zimonjić odlučio je da Viktoru Troickom priključi Novaka Đokovića i tako ostavi Tipsarevića bez poslednjeg meča u karijeri, iako je u grupnoj fazi takmičenja u Madridu činio par sa Troickim. Iako je ostao bez poslednje šanse, negde i razumljivo, Tipsarević se oprostio dostojanstveno, bez prenaglašenih emocija i bilo kakve zamerke na račun selektora ili saigrača.

U profesionalnoj karijeri se prečesto borio sa teškim i kompleksnim povredama, posebno pete, tačnije tetive, koje su značajno uticale na njegov teniski razvoj, formu, kao i broj osvojenih trofeja u singlu (ukupno četiri). U juniorskim danima slovio je za jednog od najperspektivnijih igrača, što je, i prema njegovim rečima, uticalo na to da postane osetno prepotentan i samouveren pre stupanja na seniorsku scenu. Uspeo je, recimo, da 2001. osvoji juniorski Australijan open i da godinu završi kao najbolji junior na svetu. U seniorskoj konkurenciji je često oscilirao u formi; 2012. je bila možda i najbolja godina koju je završio na 8. mestu ATP liste, učestvujući na završnom mastersu u godini.

Na grend slemovima je upravo 2012. dogurao do četvrtfinala US opena (isti rezultat ostvario i godinu ranije), što je bio njegov najveći uspeh. Na ostala tri grend slema najdalje je dogurao do četvrte runde. Najveći uspeh postigao je 2010. osvajanjem Dejvis kupa, a na oproštaju od profesionalnog tenisa posebno je apostrofirao saigrače iz reprezentacije: „Svi znate da ste mi kao braća, a ja ću nastaviti da budem sa reprezentacijom na ovakav ili onakav način i želeo bih svima da se zahvalim što ste bili sa mnom na ovom putovanju.“

Tipsarević slovi za vrlo harizmatičnu osobu; ima brojne tetovaže po telu, a mnoge je uradio inspirisan pročitanim delima Fjodora Dostojevskog. U poređenju sa Novakom Đokovićem, nije posedovao „spartansku disciplinu“. Umeo je da se opusti uz dobro piće, izađe i uživa u provodu… Bavi se humanitarnim radom, pre par godina otvorio je Tenisku akademiju Tipsarević u Beogradu. Govori više jezika, posvećen je veri i izučavanju raznih kultura. Rođen je 22. juna 1984. u Beogradu, oženjen je modnom kreatorkom Biljanom Šešević, sa kojom ima ćerkicu Emili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari