Janković: Ne ćutimo zbog velike plate 1Foto: Medija centar

Srbija je danas na prekretnici u smislu da li će biti omogućen opstanak kontrolnih institucija koje će sa pravom nositi oznaku nezavisnosti, ocenio je za NIN Miloš Janković, vršilac dužnosti Zaštitnika građana.

Tokom prethodnih godinu dana bili smo svedoci medijske kampanje usmerne na osporavanje rezultata zaštitnika građana, u kojoj su intenzivno učestvovali najviši državni funkcioneri, ukazao je Janković.

Posebno zabrinjava, dodao je on, što je u medijskoj hajci zaštitniku građana i njegovim saradnicima „nakačena“ etiketa izdajnika i stranih plaćenika.

Nije prijatno nositi taj teret, a sigurno sam daleko veći patriota od svih koji se u tom pogledu udaraju u grudi, rekao je Janković.

Janković je, govoreći o slučaju Savamala, rekao da izostanak reakcije nadležnih organa i napadi na zaštitnika građana zbog toga što je utvrdio brojne nepravilnosti u postupanju, imaju za poseldoci reakciju međunarodnih organizacija.

Ignorisanjem slučaja Savamala, Srbija je dovedena u nepovoljan položaj na međunarodnom planu i opterećena još jednom preprekom na putu integracija, upozorio je Janković.

Imajući u vidi predstojeći izbor novog ombudsmana, a u dogledno vreme i njegovih zamenika, postavlja se pitanje da li se od njih očekuje da za platu, makar bila „velika“ kao i plata njihovih prethodnika, prećutkuju ono na šta bi morali da reaguju, ukazao je Janković.

Očigledno je nastojanje da veličina plata nosilaca kontrolnih funkcija bude obrnuto proporcionalna njihovoj spremnosti na kritiku, poručio je Janković.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari