Janković: Opasna pojava neofašizma u Srbiji 1Foto: Medija centar

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je danas na sposobnost neofašizma da se suptilno i kroz različite oblike društvene mimikrije integriše u društvene tokove i pozvala na oprez da kako najšire društvo ne bi zavarali ti novi sofisticirani oblici fašizma, antisemitizma i rasizma.

„Svet je pred ogromnim izazovima, a upravo nas Holokaust opominje da jačanje antisemitizma, radikalne desnice i govora mržnje vodi ka raspirivanju rasne, nacionalne i verske mržnje što može imati nesagledive posledice“, navela je u saopštenju Janković povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust.

Ona je poručila da „posebnu pažnju treba posvetiti sve učestalijoj relativizaciji Holokausta, što kroz negaciju, što kroz korišćenje neprikladnih poređenja sa različitim društvenim procesima i pojavama“.

Poverenica je naglasila da „zabrinjava učestalo ispisivanje nacističkih simbola, ali i napada na građane koji se deklarišu kao antifašisti“.

„Takvi pojedinačni incidenti moraju biti ozbiljno tretirani, a ne okarakterisani kao nasilničko ponašanje ili remećenje javnog reda i mira, kao što se dešavalo u našoj pravnoj praksi“, ističe Janković.

Konstatujući da je sve manje živih svedoka koji su preživeli Holokaust i koji mogu da govore o tom najmračnijem periodu čovečanstva, poverenica naglašava da je obaveza društva da prenose sećanje na Holokaust novim generacijama.

„Važno je da mladi kroz proces školovanja budu upoznati sa istorijskim činjenicama i da razumeju da u nacizmu i fašizmu nema ničeg što zaslužuje išta drugo osim prezira i svake vrste osude, kao i da je moralna i zakonska obaveza svakog od nas da se suprotstavi kako antisemitizmu, tako i svim ideologijama koje ugrožavaju ljudska prava i slobode“, istakla je u pisanoj izjavi Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari