Janković: Saopštenje SRS pritisak na nezavisnu državnu instituciju i ugrožavanje lične bezbednosti 1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe za Danas da je saopštenje Srpske radikalne stranke u kojoj je, između ostalog, prozivaju da vodi “antisrpsku kampanju”, nedupoustiv pritisak na nezavisnu državnu instituciju, potpuno nepoznavanje zakonom propisanih nadležnosti Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, ali i ugrožavanje lične bezbednosti.

Prozivke radikala na račun poverenice Janković usledile su nakon što je utvrdila da je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj prekršio Zakon o zabrani diskriminacije zato što je LGBT+ osobe nazvao “devijantnim” i “bolesnim”.

– Nisam ni do sada, niti ću komentarisati napade na mene, niti ću se bilo kome pravdaati povodom mog tzv. antsprspskog delovanja, a za svoj rad u skladu sa nadležnostima podnosim izveštaj Narodnoj skupštini Republike Srbije. Nažalost, u ovo predizborno vreme pojedini politički akteri iznose razne proizvoljne i paušalne tvrdnje, tek tako da nešto “patriotski” zvuči – ukazuje Janković za naš list.

Podsetimo, kako je juče saopštilo Udruženje “Da se zna!”, poverenica se saglasila da nazivanje homoseksualnosti bolešću i devijantnim ponašanjem vređaju dostojanstvo kvir ljudi i podstiču dalju diskriminaciju i stigmatizaciju LGBT osoba.

Nakon toga, Srpska radikalna stranka je u današnjem saopštenju navela da poverenica Janković „za državnu platu vodi antisrpsku kampanju“, odnosno da su „njeni stavovi u javnosti identični sa stavovima antisrpskih nevladinih organizacija“.

„Brankica Janković u javnosti brani Mariniku Tepić, Sergeja Trifunovića, Zoranu Mihajlović, Aidu Ćorović i ostale drugosrbijance, ali nikada nije reagovala na napade na Srbe na Kosovu i Metohiji, na javne izjave da se u Srebrenici desio genocid, da Srbija ne treba da brine o Republici Srpskoj i Srbima u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju radikala.

Iz te stranke su naveli da Janković „za otvoreno antisrpsko delovanje prima visoku državnu platu“, kao i da će SRS, po eventualnom povratku u Skupštinu Srbije nakon izbora, zatražiti njenu smenu, kao i ukidanje funkcije poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Inače, ukoliko se Vojislav Šešelj javno ne izvini LGBT osobama za izrečene stavove u narednih 30 dana, biće mu izrečena opomena od strane Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari