Janković: Zarad ličnih interesa, policijski službenici spremni da postupaju po nalozima pretpostavljenih 1Miloš Janković Foto: Medija centar

Goran Stamenković, šef smene tokom nelegalnog rušenja u Savamali, rekao je u ispovesti za KRIK da ga je vrh policije ubeđivao da prizna krivicu, da mu je Dijana Hrkalović pretila, kao i da je razgovarao sa Aleksandrom Vučićem koji ga je, kako je naveo, slagao da će mu ispuniti obećanja koja su mu data kada je preuzeo krivicu.

Stamenković je jedini koji je osuđen za slučaj Savamala, tako što je napravio sporazum o priznanju krivice i osuđen je na pet meseci uslovne kazne.

Kako za Danas ističe Miloš Janković, tadašnji zamenik Zaštitnika građana, nakon rušenja, ova insistucija je blagovremeno sprovela postupak istrage u kojoj su utvrđene bitne činjenice, a koje u svojoj najnovijoj izjavi za KRIK Stamenković potvrđuje u potpunosti.

– U aktu tadašnjeg Zaštitnika građana ukazano je da je policija postupala nezakonito, da nije obavljala svoju dužnost zaštite građana i imovine; da su nepoznata lica sa fantomkama na dva sata preuzela vlast u tom delu grada, tako što su nesmetano rušili objekte, a zatečene građane lišavali slobode uz pretnje fizičkom silom; kao i da je ceo događaj organizovan i sproveden u okviru ranije pripremljenog plana i izdatih naloga – ukazuje Janković za naš list.

Dodaje i da je ukazano da su brojni policijski službenici, prećutkivanjem i davanjem netačnih podataka, Zaštitniku građana otežavali utvrđivanje onoga što se stvarno desilo, što Stamenković potvrđuje u svojoj izjavi, preuzimajući deo odgovornosti na sebe.

– Navedena izjava Stamenkovića svedoči da su policijski službenici, najrazličitijih nivoa, od direktora policije do najnižeg službenika, spremni da zarad napredovanja u službi i drugih ličnih ili materijalnih interesa, postupaju po nalozima pretpostavljenih, uprkos tome što su ti nalozi nezakoniti i nepravilni, ili što se njima ugrožavaju osnovna ljudska prava. O tome, na ličnom primeru, Stamenković govori uverljivo – naglašava Janković.

Prema njegovim rečima, dodatni problem je što su, osim tadašnjeg Zaštitnika građana Saše Jankovića, koji je bio satanizovan u javnosti zbog svoje spremnosti da ukaže na nezakonito i nepravilno postupanje javne vlasti, sve ostale nadležne institucije u ovom slučaju pokazale potpunu nezainteresovanost i neefikasnost.

– To se primarno odnosi na Direkciju policije i Sektor unutrašnje kontrole MUP, na kraju i na Javno tužilaštvo – navodi Janković. On smatra da bi izjava Gorana Stamenkovića trebalo da podstakne nadležne institucije da napokon, bez daljeg odlaganja, sprovedu nepristrasnu i temeljnu istragu slučaja Savamala, kako bi se nesumnjivo utvrdilo ko su sve nalogodavci i izvršioci, naročito ko je sve učestvovao u zataškavanju tog slučaja, makar to bilo i u sopstvenim redovoma.

– Za građane Srbije to bi bilo veoma značajno jer bi se skinula ljaga sa policije i tužilaštva, čiji kredibilitet je značajno urušen, između ostalog i nerešavanjem, odnosno fingiranjem rešenja slučaja Savamala – ističe Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari