Janković: Zašto predsednik komunicira sa onima koje policija prisluškuje? 1Foto: FoNet/ Kabinet predsednika Instagram

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno rekao da neće da dostavi dokaze tužilaštvu koje istražuje navode o njegovom prisluškivanju, kao i da se o ovom slučaju više neće oglašavati, u javnost svakih nekoliko dana bude pušten neki detalj iz dokaznog materijala koji predsednik tvrdi da poseduje.

Poslednji takav detalj javno je izneo sam predsednik gostujući preko vikenda na televiziji Prva.

Ograđujući se da ne želi više da govori o ovom slučaju, predsednik Srbije je napomenuo da, osim što su prisluškivali njega i članove njegove porodice, njegovog starijeg sina Danila Vučića su i fizički pratili.

– Imam problem sa tim što je mom starijem sinu život uništen, a da nije počinio nijedan prekršaj a kamoli krivično delo. Ja verujem da će Danilo imati dovoljno snage da ostane normalan i da se bori, kazao je Vučić, dodajući da ne želi da se isto dogodi deci onih ljudi koji su ga prisluškivali.

Dan pre ovog gostovanja, Večernje novosti su objavile saznanja da se na diskovima koji su predati predsedniku Vučiću, a za koje on tvrdi da dokazuju da je prisluškivan, nalazi 660 minuta njegovih razgovora, među kojima su i oni sa sinom i rođenim bratom.

Saša Janković, bivši zaštitnik građana, za Danas navodi da je prvo ozbiljno pitanje vezano za ovaj slučaj – zašto neko ko je na mestu predsednika države ima komunikaciju sa ljudima koje policija ima nalog da sluša, i to toliko često da se i sam nađe na gomili snimaka.

– A za slučaj da se kaže da nalog nije postojao, predsednik svih građana tada bi morao da se pita zašto policija godinama prisluškuje ljude bez naloga, a ne samo zašto prisluškuje i njega. Inače, upućeni znaju da zloupotreba tajnih mera nikada nije, bar zadugo, jednosmeran put između politike i službi, to se samo neki političari nadaju da jeste, navodi Janković, dodajući da su priče o prisluškivanjima i atentatima toliko puta zloupotrebljene da su izgubile svaki kredibilitet, zajedno sa institicijama koje bi time trebalo da se bave.

Komentarišući praksu da se dokazi, umesto tužilaštvu iznose u medijima, advokat Borivoje Borović naglašava da predsednik nema pravo da dokazni materijal koristi za ličnu upotrebu.

Janković: Zašto predsednik komunicira sa onima koje policija prisluškuje? 2

– Ti dokazi nikako ne mogu da budu vlasništvo Aleksandra Vučića. Ukoliko se na tim snimcima nalaze razgovori u koje je predsednik „upao“, i koji su snimljeni u skladu sa zakonskom procedurom i dozvolom suda, oni su u vlasništvu tužilaca koji su te mere zatražili i koji vode istragu protiv lica koja su na merama, navodi Borović.

Prema njegovim rečima, javnim izjavama o snimcima razgovora Vučić može da kontaminira istražni postupak.

– Javni istupi o razgovorima predstavljaju krivično delo ometanja pravde. Svaki advokat koji brani ta lica koja su na merama će moći pred sudom da se pozove na to da su dokazi kontaminirani, time što su dostavljeni predsedniku Republike, navodi Borović.

Podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal nedavno je objavilo da je 15. decembra pokrenulo predistražni postupak povodom navoda da je predsednik Srbije prisluškivan.

Da mu je komunikacija presretana u dužem vremenskom periodu, javno je početkom godine rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je tada istakao da poseduje i snimke koji to dokazuju, kasnije dodajući da ih neće dostaviti tužilaštvu jer „ne želi da ruši državu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari