Janković: Zavladala je atmosfera nerazumevanja 1Brankica Janković Foto: ravnopravnost.gov.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da je dijalogom u Srbiji zavladala atmosfera nerazumevanja.

„Često vodimo dijalog, a da se ne slušamo“, kazala je Janković na konferenciji „Dijalogom na korak bliže građanima i građankama“ u Beogradu.

Ona je navela da organi javne vlasti uvek treba da posmatraju stvari i „iz drugog ugla“ jer „gradjani kažu da se ne čuju dovoljno i da njihova rešenja nisu dovoljno prepoznata“.

Janković je citirala pisca Borislava Pekića da „retorika ubeđuje, a dijalog saznaje“.

„Verujem da želimo da živimo u društvu gde će se čuti naš glas i poštovati ljudska prava“, rekla je poverenica Janković.

Govoreći o Zakonu o udruženjima, Janković je ocenila da je deset godina, od kada je donet taj zakon, period kada se treba osvrnuti i videti šta je dobro i šta su problemi tog zakona.

„Nevladine organizacije su prirodni partner povereniku“, rekla je Janković o svom radu i dodala da će sledeće godine biti deset godina institucije poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak ocenio je da je reformski proces u Srbiji pokazao da kao „društvo sazrevamo“, ali „ono što kao društvo moramo ponovo da naučimo je da vodimo dijalog“.

Bošnjak je najavio da će danas biti sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova o mogućnosti da civilni eksperti budu deo mirovnih misija EU, UN-a i OEBS-a.

Generalna direktorka Beogradske otvorene škole (BOŠ) Vesna Djukić kazala je da BOŠ više od 25 godina koliko postoji, podstiče dijalog.

„Želja nam je i da u budućnosti radimo na jačanju demokratskog društva u Srbiji“, poručila je Đukić.

Konferencija „Dijalogom na korak bliže građanima i gradjankama“ treba da promoviše i podstakne dijalog predstavnika organa državne uprave, civilnog društva i građana o mehanizmima i praksi uključivanja gradjana u odlučivanje, ali i kako da reforme budu razumljivije gradjanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari