"Javnost da prati suđenje za ubistvo Ćuruvije" 1Slavko Ćuruvija Foto: Fonet/Andrija Ilić

Fondacija „Slavko Ćuruvija“ danas je povodom debate o pravu predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića da javno komentariše sudski postupak za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, izrazila bojazan da postoje pristisci na sud i pozvala javnost da budno prati suđenje.

Fondacija je u saopštenju istakla da je neotuđivo pravo svakoga da o toku sudskog postupka ima svoje mišljenje, kao i da to mišljenje javno saopšti i argumentuje dok god time ne povređuje pretpostavku nevinosti optuženih i ne ostvaruje neprimereni uticaj na tok i ishod sudskog postupka.

„Verujemo da je upražnjavanje ovog prava naročito značajno u slučajevima od snažnog interesa za javnost – a suđenje za ubistvo novinara to svakako jeste – i naročito u trenutku kada se postupak bliži kraju, a određene odluke sudskog veća, zbirno sagledane, ostavljaju prostor za bojazan da ono jeste izloženo pritiscima“, ukazala je Fondacija.

Dodaje se da odluke da se dvaput zaredom iz postupka izuzme deo zapisa sa baznih stanica mobilne telefonije, te da se ključni svedok optužbe, policajski inspektor Dragan Kecman, sasluša u gotovo tehničkom svojstvu, izazivaju „razumljivu frustraciju i uznemirenje u javnosti i narušavaju ionako krhko poverenje građana u pravosudni sistem“.

U saopštenju se ukazuje i da suđenje bez vidljivog razloga traje već više od tri godine, da su u mnogo navrata ročišta razvlačena nepotrebno detaljnim ispitivanjima svedoka koji ništa novo nisu rekli, te da je sasvim očigledan izostanak napora državnih organa da privedu pravdi Miroslava Kuraka, četvrtog optuženog za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Fondacija je navela da je, osim za pravičan ishod ovog suđenja, jednako zainteresovana za izgradnju institucija koje će omogućiti bezbednost svim novinarima u Srbiji i da snažno podržava Ustavom i zakonima garantovanu nezavisnost suda.

Istovremeno, Fondacija je apelovala na novinare, medije, novinarska udruženja, organizacije civilnog društva da budno prate završnicu suđenja i redovno i odgovorno izveštavaju javnost o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari