Javnost ima pravo na činjenice o slučaju Maurer 1Foto: Krov nad glavom

Sudski postupak je javan, i svako ima pravo da ga komentariše.

Pravda je iznad prava i izvor prava, pa ukoliko pravo i pravosudne institucije ne sprovode pravdu, što se uvek može desiti i u sistemima mnogo savršenijim od našeg, onda je naša dužnost da pravdu tražimo pred sudom javnosti. Iza poziva na uzdržavanje od komentarisanja postupaka koji su u toku, skoro uvek stoji samo motiv da se od javnosti sakriju važne činjenice.

Građani Srbije, kao korisnici bankarskih usluga, iz ličnog iskustva vrlo dobro znaju koliko su stroge i detaljne procedure za podizanje kredita, tako da će sud javnosti dati najmerodavniju ocenu mesta i uloge različitih aktera u prevari, ili u sprečavanju i nesprečavanju prevare porodice Maurer, uključujući i tu i mesto i ulogu Eurobanke.

Da bi građani doneli svoj sud, neophodne su im činjenice koje smo izneli u tekstu „Prvi osnovni sud u Beogradu podržava prevare“: da su prevaranti na osnovu falsifikovane dokumentacije podigli kredit kod Eurobanke, stavljajući stan porodice Maurer pod hipoteku.

Združena akcija Krov nad glavom će uprkos pritiscima nastaviti borbu za pravo na dom. Informisanje građana o svim načinima i aspektima ugrožavanja ovog prava je važan deo naše borbe, jer samo dobro informisani građani će biti u stanju da se blagovremeno i efektivno zaštite.

U Beogradu, 13. februara 2018. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari